Linkovi

Mediji: Korisnik mreže Diskord kaže da je odavač tajni SAD radio u vojnoj bazi


ARHIVA - Simbol društvene mreže Diskord
ARHIVA - Simbol društvene mreže Diskord

Dnevnik Vašington post izvestio je da je član grupe na platformi društvene mreže "Diskord" rekao da drugi član - koji je za sebe rekao da radi u vojnoj bazi - stoji iza deljenja poverljivih dokumenata američkih obaveštajnih službi koji su objavljeni prošle nedelje.

Mediji su preneli da dokumenti uključuju informacije o ukrajinskim vojnim i drugim obaveštajnim pitanjima. Portparol Pentagona rekao je novinarima u ponedeljak da zbirka predstavlja "veoma ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost".

Vašington post je objavio da je intervjuisao člana grupe Diskord i da je detalje potvrdio drugi član grupe.

U izveštaju se navodi da, prema tvrdnjama tog člana grupe, odavalac tajni nije bio neprijateljski nastrojen prema američkoj vladi, ali je govorio da američka zajednica za sprovođenje zakona i obaveštajne službe nastoje da potisnu građane i da od njih sakriju informacije.

Član grupe je rekao da je odavalac tajni u početku delio pisane obaveštajne izveštaje, ali je kasnije prešao na deljenje fotografije dokumenata.

U izveštaju se navodi da je odavalac prestao da deli te slike sredinom marta, nekoliko nedelja pošto je drugi korisnik grupe Diskord postavio nekoliko desetina dokumenata na drugi Diskordov server, otvarajući put širem deljenju.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG