Linkovi

Uhapšeni za otkrivanje poverljivih podataka pisao o Bogu, oružju i ratnim tajnama


FBI je uhapsio Džeka Tešeru u vezi sa istragom o curenju poverljivih dokumenata američke vlade. Nort Dajton, Masačusets, 13. april, 2023. (Foto: WCVB-TV via ABC via REUTERS)
FBI je uhapsio Džeka Tešeru u vezi sa istragom o curenju poverljivih dokumenata američke vlade. Nort Dajton, Masačusets, 13. april, 2023. (Foto: WCVB-TV via ABC via REUTERS)

Osumnjičenog je bilo relativno lako pronaći. U svetu društvenih medija koji ostavljaju digitalne tragove, federalnim vlastima i novinarima nije trebalo dugo da pretraže podatke i pronađu ime Džek Tešera.

Tešera (21), koji je služio u Nacionalnoj gardi Masačusetsa, uhapšen je u četvrtak u slučaju curenja poverljivih dokumenata koji je uzdrmao svetske prestonice, od Vašingtona do Kijeva i Seula, otkrio da SAD špijuniraju saveznike i neprijatelje i objelodanio osetljive vojne obaveštajne podatake o ratu u Ukrajini

Tešera je optužen za neovlašteno preuzimanje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani.

Bilo je tragova u porukama postavljenim u četrumu na Diskordu, internet platformi gde se veruje da je Tešera godinama objavljivao postove o oružju, video igrama i njegovim omiljenim mimovima - i sudeći prema nekima koji su četovali sa njim, pažljivo čuvanim američkim tajnama.

Analiza: SAD još utvrđuju posljedice curenja povjerljivih dokumenata
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:56 0:00

Istraživački vebsajt Belingket i Njujork Tajms prvi put su javno identifikovali Tešeru, nekoliko minuta pre nego što su federalni zvaničnici potvrdili da je on predmet interesa u istrazi. Prijavili su praćenje profila na drugim, nepoznatim stranicama povezanim sa Tešerom.

Osumnjičeni je, kao deo svojih dužnosti, imao pristup poverljivim informacijama. Slučaj ukazuje na izazove koje SAD i druge vlade imaju u čuvanju tajni u eri ogromnog broja podataka i sve veće vojske pametnih korisnika koji znaju kako da ih iskoriste.

Kada su ga pitali kako je tako mladi pripadnik vojnih snaga mogao da ima pristup veoma osetljivim dokumentima, portparol Pentagona, general Patrik Rajder, rekao je da je u prirodi vojske da veruje svojim vrlo mladim vojnicima sa visokim i ponekad ozbiljnim nivoima odgovornosti, uključujući i dozvolu za pristup tajnim podacima.

Vojnici koji su tek završili srednju školu borili su se u Iraku, Avganistanu i drugim borbenim zonama generacijama, često koristeći strogo poverljive obaveštajne podatke i programe za ciljanje protivnika.

"Mi poveravamo našim članovima veliku odgovornost u veoma ranom dobu. Razmislite o mladom naredniku bojnog voda i odgovornosti i poverenju koje smo uložili u te pojedince da vode trupe u borbu “, rekao je Rajder.

U ranijim izveštajima agencije AP, osumnjičeni je identifikovan kao “O.G." od strane člana onlajn čet grupe u kojoj su Tešera i drugi objavljivali postove godinama. Član čet grupe odbio je da otkrije svoje ime AP-u, navodeći zabrinutost za ličnu bezbednost.

Onlajn grupa, nazvana “Thug Shaker Central ”, privukla je oko dvadesetak entuzijasta koji su govorili o svojim omiljenim vrstama oružja i takođe razmenjivali mimove i šale, od kojih su neki bili rasistički. Grupa je takođe diskutovala o ratovima, što je uključivalo razgovor o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U toj raspravi, "O.G." je mesecima objavljivao materijal za koji je rekao da je poverljiv — prvobitno ga je prekucavao sa svojim beleškama, a onda pre nekoliko meseci prešao na postavljanje slika savijenih papira zato što je osećao da se njegove objave ne shvataju ozbiljno, rekla je ta osoba.

Drugi učesnik u grupi podelio je neke fajlove pre nekoliko nedelja u drugoj čet grupi – i odatle se čini da su se proširili internetom.

Osoba koja je razgovarala sa AP-om rekla je da u četvrtak nije komunicirala sa Tešerom, ali je bila u kontaktu ranije ove nedelje. Tešera je rekao da zna da ga FBI traži, rekla je ta osoba.

Specijalizacija Tešere u Nacionalnoj gardi bila je "specijalista za sajber transportne sisteme“, u suštini specijalista za IT, zadužen za vojne komunikacione mreže.

Nacionalna garda je objavila saopštenje u kojem se navodi da je svesna istrage i da "to pitanje shvata veoma ozbiljno."

"Nacionalna bezbednost je naš glavni prioritet i svaki pokušaj da se podrije ugrožava naše vrednosti i poverenje među našim članovima, javnošću, saveznicima i partnerima“, navodi se u saopštenju.

Osoba koja je razgovarala sa AP rekla je da je "O.G." - za koga je u četvrtak priznao da je Tešera — bio je zapaženi hrišćanin koji je često govorio o Bogu i molio se sa članovima čet grupe.

Dok je bio u vojsci, Tešera se suprotstavio mnogim prioritetima američke vlade i osuđivao vojsku "jer su je vodili elitni političari“, rekao je taj čovek, dodajući da ne zna zašto se Tešera uopšte prijavio u vojsku.

"On je mnogo izražavao žaljenje zbog pridruživanja. Čak je rekao da će me prebiti ako pomislim da se pridružim vojsci", ustvrdila je ta osoba.

Međutim, navela je da ne veruje da je Tešera otkrio dokumenta da bi podrio SAD ili iz ideoloških razloga.

Kada je Njujork Tajms prvi put objavio priču o dokumentima prošle nedelje, osoba je rekla, da su članovi grupe bili na video pozivu kada je "O.G."razgovarao sa njima.

“U suštini, ono što je on rekao bilo je: "Žao mi je, narode, molio sam se svaki dan da se ovo ne dogodi ”, rekao je taj čovek. "Molio sam se, i molio, i sada samo od Boga zavisi šta će se desiti sledeće."

XS
SM
MD
LG