Linkovi

Osumnjičeni za curenje povjerljivih dokumenata za sada ostaje u zatvoru


Pripadnik Nacionalne garde Džek Daglas Tešera u sudnici u Bostonu, 14. april 2023. godine (Foto: REUTERS/Margaret Small)
Pripadnik Nacionalne garde Džek Daglas Tešera u sudnici u Bostonu, 14. april 2023. godine (Foto: REUTERS/Margaret Small)

Pripadnik američke Nacionalne garde, suočen sa optužbama za curenje strogo povjerljivih vojno-obavještajnih dokumenata, za sada će ostati u zatvoru, navodi se u sudskim spisima.

Džek Daglas Tešera iz Masačusetsa u srijedu je trebalo da bude izveden pred sud u Bostonu, da bi se utvrdilo da li će ostati u pritvoru do suđenja, nakon što su federalni tužioci naveli da namjeravaju da to traže.

Međutim, dva sata pred ročište, tim javnih pravobranilaca 21-godišnjeg Tešere zatražio je od sudije da odloži pretres za dvije nedelje zato što im je potrebno "više vremena da razmotre pitanja iz zahtjeva vlade za produženje pritvora".

Još nije poznato da li će osumnjičeni da ospori zahtjev vlade. Tešera su prošle nedelje, u njegovom domu, uhapsili agenti FBI-a bez incidenta.

Tešera se u srijedu kratko pojavio pred sudijom, koji je prihvatio njegov zahtjev u kojem se odriče prava na preliminarni pretres.

Procurela dokumenta smatraju se najozbiljnijim bezbjednosnim propustom u SAD od kako je 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša objavljeno na sajtu Vikiliksa 2010. godine. Pentagon je objavljivanje povjerljivih podataka o nizu pitanja - od Ukrajine do internih diskusija u južnokorejskoj vladi - nazvao "krivičnim djelom s predumišljajem".

Tešera je optužen za jednu tačku kršenja Zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i objavljivanje osjetljivih informacija o odbrani, dok je druga tačka povezana sa nezakonitim prenošenjem odbrambenih materijala na neovlašćenu lokaciju.

Pravni eksperti ističu da će Tešera vjerovatno biti optužen za dodatna krivična djela kako novi dokazi budu predstavljeni velikoj poroti.

Presuda po optužbi za kršenja Zakona o špijunaži predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina.

XS
SM
MD
LG