Linkovi

Osumnjičeni za curenje dokumenata izveden pred sud, za sada ostaje u pritvoru


Sudski crtež Džeka Daglasa Tešere u sudnici u Bostonu (Foto: REUTERS/Margaret Small)

Pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa, koji je uhapšen u slučaju curenja veoma povjerljivih vojnih dokumenata, izveden je u petak pred federalni sud u Bostonu po optužbama za nezakonito iznošenje i zadržavanje povjerljivih materijala.

Osumnjičenog, 21-godišnjeg Džeka Daglasa Tešeru, federalni agenti su uhapsili u četvrtak u njegovom domu u Masačusetsu. Tokom sudskog pretresa, sudija je naložio da ostane u pritvoru do ročišta naredne nedelje.

Predsjednik Džo Bajden saopštio je u petak da SAD i dalje utvrđuju validnost objavljenih povjerljivih dokumenata i da je naložio vojsci i obavještajnoj zajednici da "preduzmu korake da dodatno obezbijede i ograniče deljenje osjetljivih informacija".

Ko je Džek Tešera?

Optuženi za curenje povjerljivih dokumenata služio je u Vazduhoplovstvu Nacionalne garde u Masačusetsu, kao i njegov očuh Tomas Dufolt koji se 2019. godine penzionisao kao podoficir u istoj jedinici - 102. obavještajnom krilu.

Tešera je radio kao IT stručnjak i bio vazduhoplovac prve klase u vazdušnoj bazi Nacionalne garde u Otisu, u Masačusetsu. Njegova jedinica, 102. obavještajno krilo Nacionalne garde Masačusetsa, odgovorna je za pružanje obavještajne podrške mnogim vojnim strukturama.

Tešera se 2019. godiine pridružio Nacionalnoj gardi - koju čine rezervisti koji često imaju civilne poslove ili pohađaju škole, a nerijetko odgovaraju na vanredne situacije. Prema navodima FBI-a, prošao je najvišu bezbjednosnu provjeru i imao širok pristup strogo povjerljivim informacijama

Još nije poznato zašto je imao takav status, mada je jedan od mogućih razloga to što je u svojoj ulozi IT stručnjaka radio na veoma obezbijeđenim sistemima.

Prema sudskim spisima, počeo je da objavljuje povjerljive informacije na društvenim mrežama u decembru 2022. godine. Iz još nepoznatih razloga, osjetljiva dokumenta podijelio je sa grupom mladih ljudi u onlajn grupi naklonjenoj oružju u okviru Diskorda - platforme popularne među ljubiteljima video igara.

Privatni server u jednom trenutku je bio poznat kao "Thug Shaker Central.”

Dnevnik Vašington post razgovarao je sa dvoje članova grupe koji su navodili da su navodno vidjeli snimak kako Tešera uzvikuje rasističke i antisemitske parole prije nego što otvara vatru iz puške. Rojters to nije mogao da potvrdi, dok je Diskord naveo da sarađuje u istrazi.

"Naš tim za nacionalnu bezbjednost je u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima", naveo u Bajden u saopštenju u kojem je "pozdravio brzu akciju agencija za sprovođenje zakona da istraže i odgovore na nedavno objavljivanje povjerljivih dokumenata američke vlade".

Prema krivičnoj prijavi, koja je objavljena u petak, Tešera je optužen za nezakonito kopiranje i zadržavanje povjerljivih vojnih dokumenata. Za svako krivično djelo iz prijave moguća zatvorska kazna je do 10 godina, prenosi agencija Rojters. Takođe je optužen za još jedan prestup prema kojem je krivično djelo za zaposlenog u američkoj vladi da svjesno iznese povjerljive spise na nedozvoljenu lokaciju.

Poordica Džeka Tešere ispred sudnice u Bostonu (Foto: REUTERS/Lauren Owen Lambert)
Poordica Džeka Tešere ispred sudnice u Bostonu (Foto: REUTERS/Lauren Owen Lambert)

Za sada, Tešera je suočen sa tri optužbe povezane sa samo jednim procurelim dokumentom: poverljivim spisom u kojem se opisuje status rusko-ukrajinskog konflikta i iznose detalji o kretanju trupa na određen datum.

Međutim, eksperti očekuju više optužbi, s obzirom na to da istražitelji ispituju sva dokumenta koja je Tešera objavio, utvrđuju kako su klasifikovani i odlučuju koja da predstave poroti a da ozbiljno ne ugroze nacionalnu bezbjednost.

Ovo nema samo veze sa odnošenjem dokumenata kući. I to je nelegalno. Ovo ima veze sa nezakonitim zadržavanjem i objavljivanjem dokumenata. Svi znaju da su dokumenta na kraju objavljena", rekao je u petak sekretar za pravosuđe Merik Garland.

FBI agenti su naveli da je Tešera od 2021. godine imao dozvolu za pristup strogo povjerljivim podacima, te da je imao pristup drugim tajnim programima.

Analiza: SAD još utvrđuju posljedice curenja povjerljivih dokumenata
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:56 0:00

Od maja 2022. godina, Tešera je prema navodima FBI-a bio pripadnik Nacionalne garde američkih vazdušnih snaga i stacioniran u bazi Otis u Masačusetsu. Tešera je tokom kratkog pretresa samo potvrdno odgovorio na pitanje da li razumije da ima pravo na ćutnju.

Hapšenje Tešere rezultat je jednonedeljne krivične istrage o objavljivanju veoma osetljivih vladinih dokumenata, koji su ostatku sveta otkrili tajne procjene rata u Ukrajini, kapacitete i geopolitičke interese drugih zemalja i druga ključna bezbjednosna pitanja, prenosi agencija Asošijeted pres.

Istražitelji vjeruju da je Tešera bio lider privatne onlajn čet grupe na Diskordu - internet platformi popularnoj među igračima video igara - gdje su dokumenta objavljena. Onlajn grupa, poznata kao "Thug Shaker Central", okupljala je dvadesetak članova koji su objavljivali poruke o oružju, ali i često rasističke šale i mimove. Jedna od tema diskusije bili su i ratovi, uključujući i rusku invaziju Ukrajine, prenosi AP.

Računi za Diskord, koji je naveo da sarađuje u istrazi, pomogli su istražiteljima da identifikuju Tešeru.

FBI je, prema sudskim dokumentima, razgovarao u ponedeljak sa osobom upoznatom sa Tešerinim onlajn porukama. Osoba, koja nije identifikovana, rekla je agentima da su pod korisničkim imenom, povezanim sa Tešerom, od decembra objavljivane povjerljive informacije.

Prema navodima istražitelja, Tešera se sa prekucavanja dokumenata koja su bila u njegovom posjedu prebacio na njihovo odnošenje kući i fotografisanje "zato što je bio zabrinut da bi mogli da ga otkriju dok prepisuje tekst na radnom mjestu".

Takođe se tvrdi da je osumnjičeni 6. aprila - kada je dnevnik Njujork tajms prvi objavio priču o curenju dokumenata - pretraživao riječ "curenje" u jednom povjerljivom programu. FBI navodi da postoji razlog da se vjeruje da je Tešera pokušao da pronađe informacije o istrazi o tome ko je odgovoran za curenje dokumenata.

Bajdenova administracija pokušava da suzbije potencijalne diplomatske i vojne posljedice curenja dokumenata, da uvjeri saveznike da štiti obavještajne podatke, te da procijeni obim pričinjene štete.

U povjerljivim dokumentima - čiju pojedinačnu autentičnost američki zvaničnici nisu potvrdili - iznose se detalji o ukrajinskim vojnim pozicijama, međunarodnoj podršci Ukrajini, te drugim osjetljivim temama, uključujući i okolnosti pod kojima bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da upotrijebi nuklearno oružje.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin, u saopštenju posle hapšenja Tešere, rekao je da će Pentagon preispitati "procedure za pristup obavještajnim podacima, odgovornost i kontrolu", da bi se spriječila slična curenja dokumenata u budućnosti.

Sekretarijat za pravosuđe je naveo da nastavlja istragu o ovom slučaju.

Čelsi Mening, bivša analitičarka vojne obaveštajne službe, osuđena je 2013. godine na 35 godina zatvora zbog objavljivanja poverljivih dokumenata. Tadašnji predsjednik SAD Barak Obama pomilovao je Mening, koja je prije promjene pola bila poznata kao Bredli, prije nego što je napustio funkciju.

Mening je Vikiliksu predala više od 700.000 tajnih vojnih dokumenata i video snimaka sa ratišta.

XS
SM
MD
LG