Linkovi

Kod Bostona privedeno jedanaest teško naoružanih pripadnika samoproklamovane milicije


Policijske snage u blizini privođenja pripadnika samoproklamovane milicije (Foto: AP/Michael Dwyer)
Policijske snage u blizini privođenja pripadnika samoproklamovane milicije (Foto: AP/Michael Dwyer)

Policijske snage privele su u blizini Bostona jedanaest teško naoružanih osoba samoproklamovanih pripadnika milicije – čime je okončana celonoćna blokada autoputa 95 tokom vikenda u kom Sjedinjene Države obeležavaju praznik Dan nezavisnost.

Dvojica muškaraca privedena su u subotu rano ujutru, dok su policajci pregovarali sa vođama grupe, tražeći mirnu predaju. Nakon toga uhapšeno je njih još sedam, saopštila je policija, dodavši da su patrole koje su ostale na terenu privele još dvojicu osumnjičenih, javio je Rojters.

Ostali detalji o hapšenjima nisu poznati.

Više američkih medija uhapšene su označili kao članove organizacije “Uspon Mavara”, grupe koja ne priznaje zakone Sjedinjenih Država, ali se samoodređuje kao miroljubiva.

U policijskoj intervenciji nije korišćeno oružje niti je bilo povređenih osoba. Akciju je inicirala situacija, u kojoj je oko jedan sat izjutra, policajac na dužnosti uočio vozila zaustavljena u desnoj traci autoputa oko kojih se kretala grupa muškaraca naoružana puškama i pištoljima.

Samoproklamovani lider grupe policiji je rekao da putuju na relaciji Roud Ajlend – Mejn u svrhe obuke.

Razbežali su se u obližnju šumu nadomak autoputa 95 kada su im policajci zatražili identifikaciona dokumenta i dozvole za nošenje oružja.

Kristofer Mejson, lokalni policijski zvaničnik, izjavio je rano ujutru pre privođenja osumnjičenih, da je policija posvećena pregovorima sa grupom. Tokom višečasovne blokade njeni pojedini članovi razgovarali su sa policajcima – dok su drugi boravili u šumi.

Njihov samoproklamovani lider želi da se zna da njihova ideologija nije antivladina. Nepoznato nam je kakva je to tačno ideologija. Ono što je jasno je da su njihove akcije prilično uticale na automobilski saobraćaj pogotovo u vreme prazničnog vikenda”, rekao je lokalni policijski zvaničnik Kristofer Mejson.

Tokom akcije bio je zatvoren autoput nadomak Vejkfilda, koji se nalazi dvadesetak kilometara severno od Bostona, a ponovo je otvoren nakon policijske intervencije. Od lokalnog stanovništva bilo je zatraženo da ne napuštaju svoje domove.

XS
SM
MD
LG