Linkovi

Čikago - prestonica SAD po broju ubistava


Oružano nasilje u Čikagu se naglo pogoršava, u svijetlu siromaštva i problema u policijskim snagama. Ove godine bi mogao da bude zabilježen najveći broj ubistava u tom američkom gradu od 1997. godine.

Ovo je smrtonosna godina u Čikagu. Više od 500 žrtava oružanog nasilja do sada, zbog čega je grad na putu da zabilježi najveći broj ubistava od 1997. godine.

"Sugrađani, potrebna mi je vaša pomoć. Ubili su mi dijete u ovoj ulici. Potreban mi je neko, vi znate nešto. Molim vas, pomognite mi. Uzeli su mi život”, nedavno je apelovala majka petnaestogodišnje žrtve oružanog nasilja.

Gradski zvaničnici i aktivisti pokušavaju da pronađu rešenje za pogoršano nasilje. Komesar okruga Kuk Ričard Bojkin:

"Ovo je rat. Vanredno stanje. Ova situacija je neprihvatljiva. Previše krvi je proliveno na ulicama.”

Bojkin smatra da je osnovni uzrok siromaštvo. Samo nekoliko kilometara dalje od blještavih višespratnica u Čikagu su gradske četvrti sa najviše nasilja – koje su upropastile bande, droga i lak pristup oružju.

Plašim se da da izađem napolje. Život mi je ugrožen samo ako se probudim, obučem i izađem napolje”, kaže stanovnik četvrti Ostin u Čikagu, Derik Hjuston.

Aktuelna situacija se teško prevazilazi. Vlada ogromno nepovjerenje u policiju, dok je veliki broj ubistava neriješen. I sami policajci u Čikagu su pod federalnom istragom zbog upotrebe smrtonosne sile. Predsjednik policijskog sindikata Din Anđelo kaže da su kritike javnosti uglavnom nepoštene.

"Veliki broj ljudi koji traže reformu policije ili njenu odgovornost ne shvata šta se događa u pojedinim ulicama ili siromašnim gradskim četvrtima u Čikagu.”

Problem dodatno komplikuje to što su se velike bande, s kojima je policija nekada imala posla, raspale posle zatvaranja njihovih lidera, zbog čega na ulicama operišu stotine manjih “grupa” ili “ekipa”. Tio Hardiman iz organizacije “ Violence Interrupters” 2016. naziva godinom odmetnika.

"Veliki broj mladića smatra da jednostavno može da puca u ljude, da ih povređuje, a da ne odgovora nikome zbog toga, zato što više ne postoje lideri bandi i nasilje je svugdje.”

Riječ je o dilemi koju vlasti pokušavaju da riješe. U međuvremenu, dok raste broj žrtava, Čikago će po svemu sudeći zadržati neželjenu reputaciju američke prijestonice po broju ubistava.

XS
SM
MD
LG