Linkovi

Oružano nasilje sve veći problem u SAD


Skup pristalice nošena oružja u Teksasu
Skup pristalice nošena oružja u Teksasu

Amerikanci obilježavaju Dan borbe protiv oružanog nasilja u svijetlu jučerašnje pucnjave na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu i ranijih u Hjustonu i Čikagu. Masovne pucnjave i ubistva postali su prečesta pojava u Sjedinjenim Državama, ali je javnost i dalje podijeljena u pogledu načina za rešavanje tog problema. Pojedini se zalažu za oštriju kontrolu oružja, dok drugi smatraju da bi građani trebalo slobodno da nose oružje svugdje da bi se zaštitili.

Prije tri godine, tinejdžeri u južnom dijelu Čikaga zatražili su od učenika da odaju počast ubijenim vršnjacima, nošenjem narandžastih majica, s obzirom na to da ta boja simbolizuje dragocjenost ljudskog života. Ta lokalna akcija prerasla je u nacionalni pokret pod nazivom “Nosite narandžasto.” Mnoge poznate američke zgrade i građevine obasjane su narandžastim svijetlom da bi doprinijele borbi protiv oružanog nasilja. Slavni režiser Spajk Li juče je u Njujorku upalio svijetla na čuvenom Empajer stejt bildingu.

"Ovo je veoma važan trenutak u američkoj istoriji i ljudi ustaju širom ove izuzetne zemlje da bi poručili - što je mnogo mnogo je - 91 Amerikanac gine svakog dana u ovoj zemlji. Dvije trećine su samoubistva i to je neprihvatljivo.”

Događaju je prisustvovao i Šanduk Mekfeter, čiji je brat upucan na koncertu repera Ti Aj-a 25. maja.

"U suštini postoji životni stil gdje je u redu da odmah reagujete upotrebom pištolja. To je sve u umovima ljudi. U našoj zajednici nas uče da vjerujemo da tako treba raditi stvari. Postoje zajednice gdje to nije prva reakcija. Moramo da pokažemo našim zajednicama da je riječ o naučenom ponašanju, koje mora da se promjeni.”

Mnogi Amerikanci vjeruju da je njihovo ustavno pravo da posjeduju oružje za odbranu. Među njima je bio i evangelistički sveštenik i politički aktivista iz Vašingtona, Robert Šenk, koji je međutim promijenio mišljenje posle smrtonosne pucnjave u njegovoj četvrti.

"Kad god uzmete oružje da biste se odbranili, spremni ste da ubijete drugo ljudsko biće. Jer ako niste spremni da ubijete s tim oružjem, onda ste u stvari opasniji s njim nego bez njega, zato što će vam ga neko vjerovatno oduzeti tokom nasilnog sukoba i upotrijebiti da ubije vas ili druge.”

Šenk kaže da američki zakoni dozvoljavaju građanima da posjeduju oružje, ali da ne daju odgovor na etičko pitanje da li je u redu oduzeti ljudski život.

XS
SM
MD
LG