Linkovi

Abe u Perl Harburu: Ne smemo nikad ponoviti užase rata


Obama i Abe prilikom ceremonije polaganja venaca kod spomenika USS Arizonana u Perl Harburu
Obama i Abe prilikom ceremonije polaganja venaca kod spomenika USS Arizonana u Perl Harburu

Sedamdeset-pet godina pošto je u iznenadnom japanskom napadu na Perl Harbur za vreme Drugog svetskog rata ubijeno 2.400 američkih vojnika, američki predsednik Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe zajedno su posetili spomenik podignut žrtvama, kako bi naglasili poruku pomirenja.

Dan posle napada 7. decembra 1941. tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt nazvao ga je datumom, koji će zauvek biti ozloglašen...

Sada, 75 godina kasnije, premijer Japan Šinzo Abe, u društvu američkog predsednika Baraka Obame, došao je u istorijsku posetu mestu, gde je sahranjena većina žrtava.

"Slušajući ponovo, usredsređen na svoja čula, uz pesmu povetarca i zvuk talasa, skoro da mogu da razaznam glasove tih mornara".

Odavanjem pošte kod spomenika USS Arizona, koji se nalazi tačno iznad ostataka potopljenog ratnog broda, premijer Japana izrazio je saučešće i obećao:

"Ne smemo nikada ponoviti užase rata. To je svečana zakletva naroda Japana".

Abeova poseta dogodila se sedam meseci pošto je Obama postao prvi američki predsednik, koji je za vreme mandata posetio Hirošimu, grad na koji su SAD bacile atomsku bombu, umrtivši desetine hiljada japanskih civila, u poslednjim danima Drugog svetskog rata.

Abe se, kao i Obama, nije izvinio za prošlost svoje zemlje. Umesto toga, naglasio je napore SAD da postojano poboljšavaju odnose od završetka rata.

Barak Obama je takođe istakao važnost pomirenja.

"Ratovi mogu da se završe, najogorčeniji neprijatelji mogu da postanu najsnažniji saveznici. Plodovi mira uvek nadjačaju plen rata".

Alfred Rodriges, preživeli napada na Perl Harbur, pozdravio je posetu premijera Abea i poručio da ne gaji „netrpeljivost“ prema Japanu.

"Drago mi je da je Abe došao da pokaže da među nama vlada mir. A i da smo tada i mi samo obavljali svoj zadatak, a i oni svoj..."

To je podsetnik da su stari neprijatelji postali saveznici, ali i da se to prijateljstvo sada suočava sa neizvesnom budućnošću, dok se nova administracija priprema da preuzme vlast u Vašingtonu sledećeg meseca.

XS
SM
MD
LG