Linkovi

Obama uputio poruku mira u Hirošimi


Predsednik Barak Obama polaže venac u Memorijalnom parku u Hirošimi, 27. maja 2016.
Predsednik Barak Obama polaže venac u Memorijalnom parku u Hirošimi, 27. maja 2016.

Predsednik Barak Obama ušao je u istoriju kada je danas prošetao kroz Memorijalni park mira u Hirošimi u društvu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom. Američki vojni avion bacio je prvu atomsku bombu na Hirošimu, 6. avgusta 1945. pred kraj Drugog svetskog rata. Tom prilikom poginule su desetine hiljada ljudi, dok su generacije osuđene na bolesti zbog radijacije.

Hiljade građana Japana pozdravile su predsedničku kolonu na putu ka Memorijalnom parku u Hirošimi posvećenom nuklearnoj tragediji 1945. u kojoj je uništen veći deo grada. Predsednik Barak Obama objasnio je zašto je odlučio da dođe, što nije učinio ni jedan dosadašnji američki predsednik:

“Stojimo ovde u sred grada i prisiljavamo se da zamislimo trenutak kada je bomba pala. Prisiljavamo se da osetimo strah dece izgubljene zbog toga što vide. Slušamo tihi plač. Prisećamo se svih nevinih koji su ubijeni tokom strašnog rata i ratova koji su se desili pre i onih koji su usledili posle.”

Ovo je nekada bilo sasvim drugačije mesto, ostavljeno u ruševinama na kraju Drugog svetskog rata.

Danas, Hirošima je ponovo užurbani lučki grad, pun života. Ali bolna sećanja su i dalje prisutna. Predsednik se upoznao sa dvoje preživelih i njihovim porodicama. Obama je rekao da, dok prošlost ne može da se zaboravi, sećanja mogu da pomognu da se napravi bolja budućnost:

“Svet je ovde zauvek promenjen. Ali danas, deca ovog grada prolaziće kroz svoj dan u miru. Kako je to dragocena stvar. To vredi zaštititi i proširiti na svu decu. To je budućnost koju možemo da izaberemo. Budućnost u kojoj Hirošima i Nagasaki neće biti poznati kao početak atomskog ratovanja, već kao početak našeg moralnog buđenja.”

Obama i japanski premijer Šinzo Abe položili su venac u znak sećanja na desetine hiljada koji su poginuli u eksploziji i milione koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. Hirošima je poslednja stanica posete predsednika Aziji, tokom koje je posetio Vijetnam i učestvovao na samitu G7. Pomirenje sa bivšim neprijateljima izgleda da je bio zajednički imenitelj poseta Vijetnamu u Japanu.

XS
SM
MD
LG