Linkovi

Abe i Obama u Perl Harburu


Japanski premijer Šinzo Abe posetiće u utorak Perl Harbur u društvu američkog predsednika Baraka Obame. Abeov šef kabineta Jošihide Suga ranije ovog meseca rekao je da će Abe "naglasiti važnost pomirenja između Japana i Sjedinjenih Država".

Bela kuća je saopštila da će Abeovom posetom biti istaknuto savezništvo dva nekadsašnja ratna neprijatelja. Abe će biti prvi japanski premijer koji će za vreme svog mandata posetiti Perl Harbur, posle nekadašnjeg japanskog lidera Šigeru Jošide, koji je na kratko boravio tamo još 12. septembra 1951. Abeova poseta dešava se 75 godina posle napada, koji je naveo SAD da uđu u Drugi svetski rat, i manje od četiri nedelje pre inauguracije Donalda Trampa za 45. američkog predsednika.

Abe se neće izviniti za japanski napad na Perl Harbur, koji se dogodio 7. decembra 1941, u kojem je stradalo više od 2.000 vojnika i vojnog osoblja, najavio je portparol japanske vlade. Slično je bilo i prilikom ovogodišnje posete predsednika Obame Hirošimi, koji se tom prilikom nije izvinio zbog upotrebe atomskih bombi, koje su 1945. u Hirošimi i Nagasakiju usmrtile stotine hiljada civila.

XS
SM
MD
LG