Linkovi

Istorijska poseta japanskog premijera Perl Harburu


Japanski premijer Šinzo Abe ušao je u istoriju u Perl Harburu na Havajima, gde se sastaje sa američkim predsednikom Barakom Obamom, na ceremoniji kod spomenika žrtvama japanskog napada na SAD u Drugom svetskom ratu. Spomenik na Havajima izgrađen je 1962. godine, u obliku američkog ratnog broda USS Arizona, na kome je poginulo 1,177 mornara i marinaca tokom iznenadnog japanskog napada.

Iz premijerovog kabineta je jasno stavljeno na znanje da smisao posete nije izvinjenje zbog napada pre 75 godina, koji je naveo SAD da se uključe u rat. Umesto toga, kako je najavljeno, Abe želi da pokaže kako su američko-japanski odnosi evoluirali od tad. Japanski premijer položio je u Honoluluu venac na spomenik na nacionalnom groblju Pacifika, gde su sahranjeni pripadnici američke vojske, uključujući mnoge koji su se borili u Drugom svetkom ratu. Abe je položio odvojeni venac na grob bivšeg senator sa Havaja, Danijela Inoujea, koji se borio u ratu a čiji su roditelji bili japanski imigranti.

Šinzo Abe je takođe položio venac kod obližnjeg spomenika devetoro japanskih ribara koji su nastradali kada se njihov brod sudario sa američkom podmornicom. To tog spomenika može da se dođe samo brodom.

Poslednji japanski premijer koji je posetio Perl Harbur bio je Šigeru Jošida, koji se tu na kratko zaustavio 1951, pre nego što je izgrađen spomenik USS Arizona.

U maju, predsednik Obama je postao prvi američki aktuelni lider koji je posetio japanski grad Hirošimu, gde su 1945. SAD bacile prvu atomsku bombu na svetu, pri čemu je, kako se procenjuje, ubijeno 140.000 ljudi. Obama je održao govor koji takođe nije bio formulisan kao izvinjenje, I umesto toga odao počast mrtvima i podsetio na nasleđe vremena kada je “u ne tako davnoj prošlosti strahovita sila puštena na svet.”

“Imamo zajedničku odgovornost da pogledamo istoriji pravo u oči I postavimo pitanje šta moramo da uradimo drugačije da bismo sprečili takvu patnju da se ponovi”, rekao je Obama.

XS
SM
MD
LG