Linkovi

Izveštaj SE: Srbija da prizna genocid u Srebrenici


Vlasti u Srbiji pozivaju se da priznaju genocid počinjen u Srebrenici, kao i da zaustave nasilje nad Romima, pripadnicima LGBT zajednice, te iskorijene rasizam među fudbalskim navijačima, navodi se u danas objavljenom izvještaju Komisije protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.

Politički lideri u Srbiji zvanično treba da priznaju da masakr počinjen u Srebrenici predstavlja genocid. Takvo priznanje, kao i transparetna istraga svih slučajeva nasilja su od ključne važnosti da bi pripadnici različitih etničkih zajednica živjeli mirno, bez straha, poručio je, povodom objavljivanja ovog izvještaja, predsjednik Komisije protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope
Kristijan Ahlund.

Izvještaj primjećuje da je državna televizija Srbije priznala da je bila sredstvo propagande 90-tih godina, da su se predsjednik i parlament izvinili za zločine u Srebrenici , ali i sa žaljenjem konstatuje da niko od pomenutih nije priznao da je riječ o genocidu, kako je to utvrđeno od strane međunarodnih sudova.

Sa žaljenjem se dalje konstatuje da se sporo procesuiraju ratni zločini, podižu
optužnice i izriču presude.

Pozitivno je to što je zakonodavstvo unaprijeđeno na polju borbe protiv mržnje, regrutuju policajci albanskog porijekla i predviđa uvođenje akona o parterstvu istopolnih osoba.

Uprkos tome što je Srbija donijela zakon protiv diskriminacije i
naporima na suočavanju sa ratnom prošlošću, zemlja mora mnogo više da učini kako bi se zaustavili neprekidan rast govora mržnje i rasizam među sportskim navijačima, brže procesuirali ratni zločini, zaštili Romi i LGBT osobe, upozorava izvještaj.

Vlasti se odlučnije moraju boriti protiv rasističkih organizacija i grupa, naročito rasista među navijačima, a preporučuje im se, pored ostalog, da zabrane rasističke sportske navijačke klubove, posebno imajući u vidu ulogu kakvu su slične grupe fudbalskih navijača imale u izbijanju nedavnih ratova u regionu, navodi se u izvještaju Komisije Savjeta Evrope.

XS
SM
MD
LG