Linkovi

Sijetl uveo porez na zaslađena gazirana pića


Skoro trećina ukupnog čovečanstva sada se smatra gojaznim ili osobama sa prekomernom težinom. To je zaključak studije koju je nedavno objavio Mediicinski žurnal Nove Engleske. Kada je reč o dečjim problemima sa težinom, Sjedinjene Države su na prvom mestu. 13 procenata američke dece klasifikovano je kao gojazno. Da bi se borio sa problemom, grad Sijetl u saveznoj državi Vašington, preduzeo je mere za koje neki kažu da su drastične.

Sa sedam glasova za i jednim protiv, gradska skupština Sijetla usvojila je porez u iznosu od 1,75 centi, po unci, na sve vrste zaslađenih napitaka. Koka-kola, Pepsi, sportski, energetski napitci, skoro sve - osim dijetalnih soda. Vlasnici prodavnica kažu da ih novi porez ubija.

„Porez na porez, to će nas prepoloviti, mala preduzeća neće preživeti“, kaže vlasnik jedne prodavnice Gurdev Man Sing.

Međutim, zagovornici kažu da postoji jasan problem i da ovonedeljna vest da trećina čovečanstva ima prekomernu težinu i da je 13 procenata američke dece gojazno, opravdava novi porez.

„Zvaničnici za javno zdravlje dokumentovali su za nas da takvi napici ubijaju, tako oporezivanje u cilju smanjenja konzumiranja, predstavlja dobar potez“, kaže član gradskog saveta Sijetla Tim Burdžes.

A ima i lekara, koji smatraju da porez ne ide dovoljno daleko.

„Zaslađeni napitci su negativni proizvodi za decu, želimo da deca ne piju takva pića“, ističe Moli Grou, iz Dečije bolnice u Sijetlu.

Deo novca od novog poreza biće upotrebljen kao pomoć da se poboljša pristup zdravim napicima za decu, u nameri da se umanji ono što zdravstveni zvaničnici nazivaju svetskom epidemijom gojaznosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG