Linkovi

Veća upotreba lekova zbog gojaznosti


Upotreba lekova na recept je u porastu širom Sjedinjenih Država gde čak i mlađe osobe uzimaju više lekova, uglavnom zbog bolesti povezanih sa gojaznošću.

Nova studija je poziv Amerikancima da počnu da vode zdraviji život.

Amerikanci uzimaju više lekova na recept nego ikada ranije za tretiranje bolesti kao što su dijabetes i povišeni krvni pritisak, inače bolesti koje je moguće sprečiti.

“To je posebno uočljivo među starijim osobama, 65 godina i više”, kaže Elizabet Kantor iz Centra za lečenje raka "Sloun Ketering".

Ali studija je uključila mnogo mlađe odrasle osobe, počevši od 20 i istraživači su ustanovili slične rezultate.

Ako pogledamo lekove koji se uzimaju za kontrolu krvnog pritiska, dijabetesa, holesterola, depresije, uočavamo povećanje u svim tim vrstama lekova.”

Jedan od lekova koji se najčešće koristi je statin koji snižava rizik od moždanog udara, srčanog napada i drugih komplikacija sa srcem kod osoba koje imaju dijabetes ili oboljenja srca. Studija je ustanovila da skoro 8 procenata odraslih Amerikanaca trenutno uzima taj lek.

“Ako pogledamo 10 najčešće korišćenih lekova u periodu 2011.-2012. godine, većina tih lekova je uzimana za stanja povezana sa kardiovaskularnim oboljenjima kao i sa faktorima koji doprinose tim oboljenjima, kao što je gojaznost”, ističe Elizabet Kantor.

Tim istraživača takođe je ustanovio da se broj osoba koje uzimaju više lekova skoro udvostručio tokom poslednjih 10 godina. Oni su uporedili podatke koji uključuju veliki broj pacijenata tokom dve godine, od 1999. do 2000. i od 2011. do 2012. godine. Studiju su sproveli istraživači sa univerziteta Harvard, a objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG