Linkovi

Zdrava ishrana na malom budžetu


Organizacija “Kuvanje je važno”, koja se bori protiv gladi putem besplatnih programa, pomaže porodicama koje nemaju velika sredstva na raspolaganju da jedu zdravije.

Preradjena hrana je obično najjeftiniji izbor na policama samoposluge. Medjutim, ta hrana je često puna soli, šećera i masti što su sastojci koji mogu da uzrokuju gojaznost i dovedu do hroničnih bolesti. Mnoge porodice sa malim primanjima imaju tendenciju da kupe tu hranu jer je jeftinija od svežeg povrća, voća i proizvodi od integralnog pšeničnog zrna.

Kupovina u samoposlugama je prvi korak ka dobroj ishrani i zdravijem životu… ako planirate svoje obroke unapred i odlučujete šta da kupite.

“Svaka od ovih glavnih grupa hrane pruža hranljive sastojke potrebne našem organizmu.”

To je prva lekcija koju nutricionista Lindzi Sigers daje ženama tokom obilaska samoposluge. Te žene imaju mala primanja.

“Kako doći u radnju sa 10 dolara i biti u stanju da kupite hranu za više od jednog dana, više od dva dana, posebno kada imate porodicu.”

Obilazak počinje kraj štanda sa svežim voćem i povrćem, gde učesnici uče kao da uporedjuju cene po težini i dobiju najbolju cenu. Oni takodje uče da voće i povrće ima brojne forme. I da zamrznuto voće i povrće može takodje da bude dobar izbor. Pažljivo čitanje nalepnica na prehrambenuim proizvodima je važna lekcija.

“Ljudi su veoma zbunjeni gledajući na prednju nalepnicu. Ona ponekad može da kaže – integralne žitarice ili da ga e mada je u njima uglavnom belo brašno. Za nekoga ko je dijabetičar to je veoma važno kad je zdravlje u pitanju. Ovaj obilazak zaista omogućava ljudima da okrenu pakovanje i pročitaju sve sastojke.”

Tia Tejlor je postala kupac sa više samopouzdanja.

“Jela sam puno pašte, ali sam otkrila da ne morate da jedete paštu da biste se jeftinije hranili. Jela sam paštu zato što je jeftina. Mislila sam da je nemoguće da kupim zdravu hranu, ako sam na skromnom budžetu.”

Medjutim, pošto su naučile neke veštine u kupovini, ona i drugi učesnici znaju da je to moguće uz bolji izbor u samoposlugama.

XS
SM
MD
LG