Linkovi

Da li ste za "virtuelnu limunadu"?


Osobe koje konzumiraju zaslađena gazirana pića imaju veće šanse da umru od srčanog udara, dijabetesa ili da dobiju giht, vrstu artritisa. A, istraživači kažu da je izbegavanje gaziranih pića jednostavan način za smanjenje stope gojaznosti. Zato bi jedna nova tehnologija, koja bi mogla da imitira ukus zaslađenih pića bez šećera, mogla da bude veliko otkriće. Ta tehnologija razvijena je u Singapuru.

Kako bi bilo da čaša vode ima ukus limunade? Ili gaziranog pića? Zdravstvene dobrobiti odmah padaju na pamet. Zamislite pravi ukus zaslađenog napitka bez zabrinutosti za zdravlje.

“Ustanovili smo da možemo da pomognemo i osobama koje žele da umanje unos kalorija. Ako žele limunadu, ako bi mogle da dobiju virtuelnu limunadu, mogle bi da imaju isto iskustvo ali bez kalorija”, objašnjava Nimeša Ranasinge iz Keio.Nus centra.

To funkcioniše na način da se senzorni štap stavi u čašu sa limunadom. Jedan deo senzora detektuje PH vrednost napitka, njegovu slatkoću ili kiselost. Drugi detektuje boju. Te informacije prenose se u takozvani simulator limunade. LED svetlo imitira boju napitka. Ukus se prenosi na jezik pitem električnih senzora na ivici čaše. U testovima ukusa, e-limunada pokazala se prilično dobro.

“Kada sam videla tu elektronsku stvar, zamislila sam elektronski ukus ali je zapravo on pravi, za mene. Zato što je umereno sladak i manje je kiseo od prave limunade”, kaže studentkinja Vang Pan.

Istraživači u Singapuru i dalje rade sa limunadom ali misle da će ta tehnologija svakako moći da se primeni na sve vrste napitaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG