Linkovi

Kineski predsednik u Moskvi u ponedeljak


Predsednici Rusije i Kine u Pekingu, februar 2022.
Predsednici Rusije i Kine u Pekingu, februar 2022.

PEKING - Kineski predsednik Ši Đinping planira da poseti Rusiju od ponedeljka do srede, što se tumači kao podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u trenutku zaoštravanja tenzija između Istoka i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Očekuje se da će ruska invazija na Ukrajinu dominirati u razgovorima Putina i Šija. Kina je odbila da osudi agresiju Moskve i nastojala je da se postavi kao neutralna u sukobu.

Kina je rekla da suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja treba da se poštuju. Takođe je osudila sankcije Zapada i optužila NATO i SAD da provociraju Rusiju na vojnu akciju.

Kineski ministar inostranih poslova Ćin Gang rekao je u četvrtak svom ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi da je Peking zabrinut zbog toga što je sukob izmakao kontroli i pozvao na razgovore o političkom rešenju sa Moskvom.

"Kina je uvek zastupala objektivan i pošten stav po pitanju Ukrajine, obavezala se da će promovisati mir i unaprediti pregovore i poziva međunarodnu zajednicu da stvori uslove za mirovne pregovore“, rekao je Ćin.

Kuleba je kasnije na Tviteru napisao da su on i Ćin „razgovarali o značaju principa teritorijalnog integriteta“.

„Podvukao sam važnost mirovne formule ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za okončanje agresije i obnovu pravednog mira u Ukrajini“, napisao je Kuleba, koji je istog dana razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Vang Venbin, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, rekao je da će Ši sa Putinom imati "detaljnu razmenu mišljenja o bilateralnim odnosima i glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, promovisati stratešku saradnju dve zemlje i dati novi podsticaj razvoju bilateralnih odnosa".

"Svet ulazi u novi period turbulencija i promena. Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i važne velike zemlje, značaj i uticaj kinesko-ruskih odnosa prevazilazi bilateralnu sferu“, dodao je on.

Kremlj je u petak takođe najavio posetu Šija, rekavši da će se ona održati „na poziv Vladimira Putina“.

Ši i Putin će razgovarati o „pitanjima daljeg razvoja sveobuhvatnog partnerstva između Rusije i Kine“, kao i da će razmeniti mišljenja „u kontekstu produbljivanja rusko-kineske saradnje na međunarodnoj areni“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Dvojica lidera će takođe potpisati "važne bilateralne dokumente", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG