Linkovi

Abe: Severna Koreja zajednički prioritet SAD i Japana


Razgovarali telefonom: Abe i Tramp

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da su se on i američki predsednik Donald Tramp složili da je njihov zajednički prioritet da spreče Severnu Koreju da lansira nuklearnu raketu.

Abe i Tramp postigli su dogovor tokom današnjeg telefonskog razgovora, rekao je premijer Japana tamošnjim novinarima.

Dijalog dvojice saveznika dogodio se u svetlu izjave severnokorejskog lidera Kim Džong Una da će sačekati da ispali projektile prema američkoj teritoriji Guam, u Tihom okeanu.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA prenela je da je Kim dobio izveštaj svoje vojske o planovima da se napadne oblast oko Guama, na kojem se nalazi nekoliko američkih vojnih objekata.

U izveštaju agencije KCNA navodi se da je Kim rekao da će nastaviti da prati "budalaste i glupe poteze Jenkija" pre nego što doense konačnu odluku. Međutim, takođe se navodi njegova izjava da će "ukoliko Jenkiji budu uporni u svojim ekstremno neopreznim potezima" na Korejskom poluostrvu, Sever nastaviti sa svojim planovima.

Kim je takođe pozvao SAD da "svojim delima pokažu da žele da umanje tenzije na Korejskom poluostrvu i spreče da dođe do opasnog vojnog obračuna", navdi se u izveštaju KCNA.

Ta izjava se kako izgleda odnosila na redovne godišnje vežbe američke i južnokorejske vojske, koje bi trebalo da počnu sledeće nedelje. Pjongjang te vebe smatra pripremama za invaziju Severe, što je optuđba koju i Vašington i Seul poriču.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in takođe pokušava da umiri strahove od mogućeg rata. U današnjem govoru tokom obeležavanja godišnjice oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonijalne vlasti na kraju Drugog svetskog rata, predsednik Mun se zarekao da će njegova vlada "učiniti sve u njenoj moći" da spreči novi rat na poluostrvu i dodao da se nijedna vojna akcija ne može odigrati na poluostrvu "bez pristanka Seula".

Američki državni sekretar Džejms Matis upozorio je Severnu Koreju, rekavši da bi bilo kakav pokušaj da se ispale projektili na američko tlo "vlo brzo mogao da eskalira u rat”.

“Ukoliko to urade, onda počinje”, rekao je Matis novinarima u Pentagonu, tokom spontano organizovanog brifinga kasno sinoć. “Ne pucate na ljude u ovom svetu ako ne želite da snosite posledice”.

Matis je želeo da ublaži strahove posle prethodnih pretnji Severne Koreje da će ispaliti projektile prema Guamu.

“Znaćemo za nekoliko trenutaka kuda ide”, rekao je Matis o mogućem lansiranju rakete i dodao da bi, kada bi zvaničnici utvrdili da se projektil kreće prema Guamu, on "bio oboren".

Matis se ni u prošlosti nije ustručavao od snažnih poruka, ali konstantno naglašava da bi Vašington više voleo diplomatsko rešenje svojih razlika sa Pjongjangom.

"SAD nemaju interes u promeni režima ili ubrzanju ujedinjenja dve Koreje”, piše u autorskom tekstu koji su potpisali Matis i američki državni sekretar Reks Tilerson, a koji je objavljenu jučerašanjem izdanju Vol strit džurnala.

“Ne tražimo izgovor da razmestimo američke trupe severno od demilitarizovane zone".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG