Linkovi

Severna Koreja objavila plan napada na Guam


Mediji u Seulu prenose plan Pjongjanga da napadne Guam
Mediji u Seulu prenose plan Pjongjanga da napadne Guam

Severna Koreja odbacuje oštra upozorenja američkog predsednika Donalda Trampa da će započeti vojnu akciju protiv te komunističke zemlje, ukoliko nastavi da preti Sjedinjenim Državama. General Kim Rak Gjom, komandant severnokorejskih strateških raketnih snaga, izjavio je za državnu novinsku agenciju KCNA da će Pjongjang do sredine avgusta finalizovati plan da ispali četiri projektila srednjeg dometa tipa Hvasong-12 preko Japana, u vode oko Guama, 3.300 kilometara jugozapadno. Na Guamu živi 163.000 ljudi, a Sjedinjene Države imaju 7.000 pripadnika vojnog osoblja, u pomorskoj i vazduhoplovnoj bazi.

Državna novinska kuća KCNA navodi da će taj plan biti predstavljen severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i “da će se onda čekati na njegovo naređenje”. Neki ljudi koji žive na Guamu ili posećuju to ostrvo sumnjaju da će Kim narediti napad.

“Oduvek je bila pretnja. Severna Koreja je uvek pretila Južnoj Koreji. Južna Koreja… znate oni su susedi. Oni žive normalan život. I evo nas. Severna Koreja sada preti našem ostrvu. Još jednom, uz toliko vojske ovde, prilično sam siguran da smo bezbedni”, kaže stanovnik Guama.

Drugi krive predsednika Trampa za podizanje tenzija.

On je bogat, ima ogroman novac, zaštićen je, ali šta je sa nama? Šta je sa svima onima koji nemaju nikakvu zaštitu. Jednostavno se ne slažem s ovim, zastrašujuće je”, kaže stanovnik Guama.

Tenzije između Severne Koreje i Sjedinjenih Država su porasle u utorak, pošto je predsednik Tramp rekao da će se Pjongjang, ukoliko nastavi da preti Sjedinjenim Državama “suočiti sa vatrom i gnevom kakav svet do sada nije video”.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i pomoćnici u Beloj kući su od tada pokušali da ublaže predsednikove komentare, rekavši da je on samo odražavao ton, koji je želeo da prenese Severnoj Koreji.

Međutim, sekretar za odbranu Džejms Martis takođe je upozorio Pjongjang da rizikuje da da bude zbrisna s lica zemlje ukoliko započne rat. Matis je rekao da bi Severna Koreja “trebalo da prekine da razmatra bilo kakve poteze koji bi doveo do kraja njenog režima i uništenja njenog naroda”.

XS
SM
MD
LG