Linkovi

Danford: Vojna akcija prema Pjongjangu ako ostale ne uspeju


Načelnik združenog Generalštaba oružanih snaga SAD
Načelnik združenog Generalštaba oružanih snaga SAD

Načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga, general Džo Danford, stigao je na Korejsko poluostrvo u trenutku dok Vašington i Pjongjang razmenjuju pretnje bez presedana u istoriji međusobnih odnosa. On je naveo da SAD i južnokorejski saveznici rade na rešavanju tehničkih pitanja pre nego što se na Korejskom poluostrvu u potpunosti uspostavi američki protivraketni odbrambeni sistem THAAD.

Istovremeno, američki sekretar za odbranu Džim Matis i državni sekretar Reks Tilerson u zajedničkom tekstu u Vol Stri Džurnalu pohvalili su novu vladu Južne Koreje zbog napretka ka postavljanju tog sistema.

Predsednik Donald Tramp oštro je kritikovao Sevdernu Koreju nakon što je zapretila da će napasti američku ostrvsku teritoriju Guam. General Džo Danford rekao je novinarima tokom putovanja za Koreju da je “osnovni zadatak” američke vojske da podrži diplomatsku i ekonomsku kampanju administracije čiji je cilj nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva. Međutim, rekao je da takođe priprema i planove za napad.

Kao vojni lider, moram da se postaram da predsednik ima na raspolaganju održive vojne opcije u slučaju da kampanja diplomatskog i ekonomskog pritiska ne da rezultate.

Po dolasku u vazdušnu bazu Osan, Danford nije gubio vreme da u razgovoru sa najvišim komandantima proceni koliko je zapaljiva situacija u regionu.

Severna Koreja je značajno napredovala u razvoju nuklearnog oružja pomoću nekoliko raketnih proba koje je izvršila ove godine. Pjongjang sada kaže da ima nuklearnu raketu koja može da dosegne Sjedinjene Države.

Ako Severna Koreja izvrši napad na SAD, mislim da će američki predsednik odmah zahtevati od načelnika generalštaba da eliminiše nuklearne kapacitete Severne Koreje.”, kaže Brus Benet iz korporacije Rand.

Posle razgovora sa vojnim i političkim liderima u Seulu, Danford putuje za Kinu, koja se smatra ključnom zemljom u međunarodnim planovima da se zaustavi program nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

Severna Koreja dovoljno zavisi od Kine da bi Kina, ukoliko želi, mogla da sruši taj režim uskraćujući Severnoj Koreji brojne resurse od kojih ona zavisi.”, kaže Ričard Buš sa instituta Brukings.

Kineski lideri do sada nisu bili voljni da uskrate resurse Severnoj Koreji kako bi izvršili pritisak na Pjongjang da smanji svoje nuklearne ambicije.

"Nemojte se kladiti na Kineze da će vam pomoći koliko mislite da treba, jer oni to neće uraditi.”, smatra Džoel Vit sa Univerziteta Džons Hopkins.

Međutim, Peking pokazuje znake umora zbog lošeg ponašanja svog suseda. Kina je glasala zajedno sa svim drugim članicama Saveta bezbednosti za uvođenje strogih novih sankcija Pjongjangu a list kineske Komunističke partije Global Tajms upozorio je da Kina neće priteći u pomoć Severnoj Koreji ukoliko lansira projektile koji bi ugrozili američko tle.

XS
SM
MD
LG