Linkovi

Američki mediji: Pjongjang razvio minijaturne nuklearne bojeve glave


Nova poštanska marka koju je Severna Koreja izdala u sklopu obeležavanja uspešnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete Hvasong-14

Američki dnevnik "Vašington post" i TV mreža NBC prenose da je američka Vojna obaveštajna agencija prošlog meseca došla do zaključka da je Severna Koreja uspela da proizvede minijaturne nuklearne bojeve glave, koje može da postavi u svoje rakete, uključujući interkontinentalne balističke projektile.

To je važan prodor kojim bi Severna Koreja u punoj meri postala deveta svetska nukelarna sila.

Istovremeno, Pjongjang se zarekao da će istrajati u razvijanju svog programa nuklearnog naoružanja, odbacujući pozive međunarodne zajednice da obuzda svoje agresivne vojne akcije. Misija Severne Koreje pri Ujedinjneim nacijama nazvala je nove sankcije Ujedinjenih nacija "flagrantnim mešanjem u suverenitet" Severne Koreje, dok državni mediji u toj zemlji tvrde da su sankcije plod "gnusne američke zavere da se izoluje i uguši" ta komunistička zemlja.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u ponedeljak, odgovarajući na pitanja novinara na samitu ASEAN-a u Manili, rekao da bi najbolji način za Severnu Koreju da nagovesti da je spremna za dijalog bio da prekine da izvodi raketne probe.

Tilerson je rekao da jednoglasno usvajanje novih sankcija Pjongjangu u subotu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog učestalih proba balističkih raketa, šalje poruku da čitava međunarodna zajednica smatra poteze te zemlje neprihvatljivim.

Tilerson je takođe izrazio nadu da će Rusija i Kina, kao saveznici Severne Koreje pomoći da Pjongjang "shvati realnost" i "da se dovede za pregovarački sto".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG