Linkovi

Policija u Severnoj Irskoj rasterivala demonstrante vodenim topovima


Demonstranti su gađali policiju Molotovljevim koktelima
Demonstranti su gađali policiju Molotovljevim koktelima

Vlada Severne Irske poziva na mir posle sukoba demonstranata i policije zbog trgovinskih barijera utvrđenih Bregzitom.

Uprkos apelima, u oblastima u koijima žive nacionalisti izbili su žestoki sukobi - demonstranti su policiju gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima, a policija je uzvratila vodenim topovima. Bela kuća i vlade Britanije i Irske pozivaju na mir.

Stotine mladih ljudi u Belfastu zapalilo je autobus i napalo policiju koja je žestoko uzvratila, što je mnoge podsetilo na decenije verskih i političkih sukoba okončanih 1998, u kojima je stradalo 3.600 ljudi.

Za nedelju dana nemira povređeno je 55 policajaca, a najmlađi uhapšeni izgrednici imaju 13 i 14 godina.

"Veoma smo zabrinuti zbog scena koje vidimo na ulicama", saopštila je koalicija koju predvode suprotstavljeni pro-irski katolici i pro-britanski protestanti. "Iako su naše političke pozicije po mnogim pitanjima različite, svi smo ujedinjeni u poštovanju reda i zakona".

Britanski i irski premijeri su razgovarali, a portparolka Bele kuće Džen Psaki je rekla da je Bajdenova administracija zabrinuta. Stejt departnemt je pozvao da mirovni sporazum iz 1998. ne postane "žrtva Bregzita".

Pošto je London napustio EU početkom ove godine, na neku robu je uvedena carina jer se Severna Irska graniči sa Republikom Irskom koja je ostala deo EU.

Premijer Boris Džonson je obećao da neće biti "čvrste granice" između Severe Irske i Irske posle Bregzita, ali se unionisti osećaju kao da ih je London izdao, jer tvrde da granica postoji u Irskom moru.

Veliki deo Irske i dalje je podeljen 23 godine posle mirovnog sporazuma. Mnogi nacionalisti teže ujedinjenju sa Irskom, dok unionisti žele ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu.

XS
SM
MD
LG