Linkovi

Američki senatori podržali članstvo Kosova u NATO i EU


Susret članova američkog Senata Krisa Marfija, Toma Tilisa i Dženi Šahin sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Foto:Twitter/@albinkurti)
Susret članova američkog Senata Krisa Marfija, Toma Tilisa i Dženi Šahin sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Foto:Twitter/@albinkurti)

Američki senatori Kris Marfi, Tom Tilis i Dženi Šahin su u okviru posete Balkanu boravili na Kosovu gde su, između ostalih, sastali sa predsednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Senator Marfi izjavio je, u četvrtak, nakon susreta sa Kurtijem da će u Vašingtonu raditi na pronalaženju načina da zajedno sa Kosovom radi na njegovom učlanjenju u NATO.

Razgovarali smo o našim zajedničkim interesima i interesima Кosova da se pridruži NATO-u i EU. Naravno da imamo posla sa NATO procesom i sada je hitnije nego ikada da se obezbedi da zemlje poput Kosova imaju zaštitu i uživaju zaštitu. Drago nam je da čujemo o svim tim pomacima u pogledu reformi vezanih za ulazak u NATO. Pokušaćemo da radimo u Vašingtonu na pronalaženju novih metoda, kako da radimo zajedno kako bismo ovo postigli”, naveo je Marfi.

On je proces dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, nazvao teškim, ali važnim.

Marfi, Tilis i Šahin su se u Prištini sastali i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Osmani je nakon susreta sa njima rekla da je evropski kontinent ugrožen kao posledica destabilizacija Rusije, dok, kako je navela, njen saveznik Srbija nastavlja sa destruktivnom ulogom u regionu.

Postojao je i postoji ozbiljan interes Rusije da destabilizuje naš kontinent i region. Informisala sam naše goste iz Senata SAD i o destruktivnoj ulozi koju Srbija nastavlja da igra u našem regionu kao saveznik Rusije, u nastojanju da naš region povuče ka prošlosti”, rekla je Osmani.

Američka senatorka Dženi Šahin je navela da Sjedinjene Američke Države podržavaju Kosovo na putu ka evropskim i NATO integracijama.

"Radujemo se što ćemo podržati vaše želje da budete deo NATO-a. Senator Tillis i ja smo kopredsedavajući Grupe za praćenje NATO-a i naporno radimo da podržimo napore američkog Kongresa oko funkcionisanja NATO-a, da podržimo aspiracije zemalja poput Kosova, koje su zainteresovane za ulazak u NATO“, rekla je senatorka Šahin.

Članovi Senata američkog Kongresa Kris Marfi, Tom Tilis i Dženi Šahin su prethodna tri dana bili na balkanskoj turneji tokom koje su obišli Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i razgovarali sa tamošnjim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG