Linkovi

Karen Donfrid iduće nedelje na Balkanu


Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, 5. april 2022.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, 5. april 2022.

VAŠINGTON - Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid boraviće iduće nedelje na Zapadnom Balkanu. Od 25. do 29. aprila posetiće Albaniju, BiH, Kosovo, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, 25. aprila Donfrid će boraviti na Kosovu gde će zahvaliti zvaničicima na prihvatu izbeglica iz Avganistana i Ukrajine, i ohrabriti ih da rade na demokratskim reformama i integraciji u evropske i evro-atlantske institucije. Takođe će razgovarati o dijalogu Kosova i Srbije, kojem posreduje EU uz podršku SAD.

U Srbiji će Donfrid boraviti 26. aprila, a saopšteno je da će apelovati da Beograd ubrza reforme ka EU, unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet. Tema će biti i energetska diverzifikacija i jačanje bilateralnih veza u oblasti bezbednosti i ekonomije. Kako se navodi, pomoćnica američkog državnog sekretara će "istaći potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo angažuju u dijalogu".

Karen Donfrid će 27. aprila boraviti u BiH gde će ohrabriti zvaničnike da nastave sa učešćem institucija na svim nivoima vlasti i pozvati da se radi na borbi protiv endemske korupcije.

U Severnoj Makedoniji će se 28. aprila sastati sa liderima kako bi iskazala podršku evrointegracijama te zemlje i zahvalila im na pomoći oko Ukrajine. Istog dana će obeležiti 100 godina diplomatskih odnosa SAD i Albanije i zahvaliti Tirani na partnerstvu u UN i podršci Ukrajini. Kako se navodi, Donfrid će istaći podršku evropskim integracijama Albanije i potrebu da se potpuno implementiraju reforme u oblasti pravosuđa.

U Crnoj Gori će Karen Donfrid boraviti 29. aprila i istaći će američku podršku ubrzanju evrooatlanskog puta i integracije Crne Gore u EU, jačanju partnerstva ununtar NATO-a, i borbi protiv korupcije. Kako je saopšteno iz Stejta, ona će zahvaliti Crnoj Gori na pridruživanju evropskim sankcijama Rusiji, zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione i humanitarnoj pomoći.

XS
SM
MD
LG