Linkovi

Demokrate izgubile jednu senatorku, ali ne i većinu


ARHIVA - Senatorka Kirsten Sinema obraća se u Senatu (Foto: AP/Senate Television)
ARHIVA - Senatorka Kirsten Sinema obraća se u Senatu (Foto: AP/Senate Television)

Senatorka iz Arizone Kirsten Sinema napustila je Demokratsku stranku i registrovala se kao nezavisna senatorka, ali ne planira da se pridruži republikanskom poslaničkom klubu, što će osigurati da demokrate zadrže tijesnu većinu u Senatu, prenosi agencija Asošijeted pres.

Tokom dosadašnje karijere u Senatu, Sinema je izazivala nezadovoljstvo demokratskih kolega zbog ustupaka republikancima i protivljenja nekim prioritetima Demokratske stranke. Senatorka u saopštenju nije kritikovala demokrate, već je poručila da "proglašava svoju nezavisnost od nefunkcionalnog stranačkog sistema u Vašingtonu".

U Bijeloj kući, portparolka Karin Žan Pjer pozdravila je Sinemu kao "ključnog partnera" u usvajanju nekih prioriteta predsjednika Džoa Bajdena i dodala da odluka senatorke "ne mijenja novu demokratsku većinsku kontrolu nad Senatom".

"Imamo svaki razlog da očekujemo da ćemo nastaviti da uspješno sarađujemo sa njom", poručila je Žan Pjer.

Iako je neubičajeno da aktuelni senator promijeni stranačku pripadnost, taj potez po svemu sudeći više utiče na ličnu političku poziciju Sineme nego na funkcionisanje Senata.

U video snimku u kojem je obrazložila svoju odluku, Sinema je poručila da je to što je registrovana kao nezavisna, i "što dolazi na posao sa tim obilježjem" predstavlja "odraz onoga što je uvijek bila" i naglasila da se za nju ništa neće promijeniti.

Senatorka, kojoj je ovo prvi mandat u gornjem domu Kongresa, napisala je u listu "Arizona repablik" da je na dužnost stupila sa obećanjem da "će biti nezavisna i da će raditi sa svima da postigne dugotrajne rezultate".

"Obećala sam da neću osuđivati ljude s kojima nisam saglasna, prozivati ih ili dozvoliti da mi politička drama odvuče pažnju. Obećala sam da se nikada neću povinovati stranačkom pritisku".

Prije odluke senatorke iz Arizone, demokrate su trebalo da od januara imaju većinu od 51. od 100 mjesta u Senatu, posle pobjede demokratskog senatora Rafaela Vornoka u utorak, u drugom krugu izbora u Džordžiji. Do tada, dvije stranke će imati po 50 mjesta u Senatu, a potpredsjednica Kamala Haris će imati odlučujući glas u slučaju izjednačenog ishoda glasanja.

Sinema je za Politiko rekla da neće biti dio republikanskog kokusa (poslaničkog kluba) odnosno glasati sa njima, i da planira da nastavi da glasa kao što je to radila od pobjede na izborima za Senat 2018. godine, nakon tri mandata u Predstavničkom domu.

Dva aktuelna nezavisna senatora, Berni Sanders iz Vermonta i Angus King iz Mejna, su dio demokratskog kokusa.

Sinemi mandat ističe 2024. godine i očekuje se da će imati protivkandidata tokom stranačkih izbora, s obzirom na to da je izazvala nezadovoljstvo demokratske baze zato što je blokirala ili mijenjala progresivne prioritete kao štu povećanje minimalne cijene rada i Bajdenove budžetske incijative. Nije precizirala da li planira da se ponovo kandiduje za senatorku.

Uz senatora iz Zapadne Viržinije Džoa Mančina, bila je jedna od dvoje umjerenih demokrata u podijeljenom Senatu i njema spremnost da se suprostavi ostatku stranke povremeno je dovodila do ograničavanja legistlativnih ambicija predsjednika Bajdena i lidera većine u Senatu Čaka Šumera.

Između ostalog je branila takozvani filibaster - senatsko pravilo prema kojem je neophodno 60 glasova da se usvoji većina zakona. Mnoge demokrate, među kojima je i Bajden, smatraju da filibaster dovodi do zastoja s obzirom na to da manjini daje pravo veta.

Prošlog januara, Demokratska stranka u Arizoni glasala je da simbolično osudi Sinemu, navodeći kao razlog "njeno odbijanje da uradi što je potrebno da se osigura zdravlje demokratije". Senatorka je odbila da sa demokratskim kolegama izmijeni senatsko pravilo da bi mogli da prevaziđu republikansko protivljenje zakonu o glasačkim pravima.

XS
SM
MD
LG