Linkovi

Izveštaj obaveštajaca SAD: Rusija, Kina i Iran pokušali mešanje u izbore 2018.


Arhiva - Direktor nacionane bezbednosti, Dan Kouts, svedoči o globalnim pretnjama pred Senatovim komitetom za obaveštajni rad na Kapitol hilu u Vašingtonu, 13. februara 2018.

Rusija, Kina i Iran pokušavli su da se umešaju u nedavne izbore na sredini predsedničkog mandata u SAD, ali njihove akcije nisu ugrozile "nacionalnu izbornu infrastrukturu tako da bi bilo sprečeno glasanje, promenjeni izborni rezultati ili ometena mogućnost brojanja glasova", piše u izveštaju Kancelarije direktora nacionalne bezbednosti (ODNI) objavljenom u petak.

Direktor Dan Kouts kaže da su američke obaveštajne službe utvrdile da su "Rusija i druge strane zemlje, uključujući Kinu i Iran, izvršile aktivnosti uticaja i kampanje slanja poruka, targetirane na Sjedinjene Države, kako bi promovisali svoje strategijske interese".

Ali, on kaže da obaveštajna zajednica SAD "nije vršila procene uticaja koje su ti uticaji imali na rezultat izbora 2018.".

Izveštaj ODNI-a o mešanju u izbore sada ide Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost (DHS) i državnom sekretaru za pravosuđe (AG), koji imaju 45 dana da ga pregledaju. Ukoliko se i AG i DHS slože sa zaključcima, izveštaj bi mogao da izazove automatske sankcije protiv Rusije, Kine i Irana.

Otkrića obaveštajne zajednice SAD o mešanju u izbore u skladu su sa inicijalnim zaključcima DHS-a donetim u danima i nedeljama nakon novembarskih izbora.

"Nije bilo indicija u to vreme da je oprema za izbore kompromitovana iz inostranstva na način koji bi ugrozio mogućnost brojanja glasova", rekao je sredinom novembra Kristofer Krebs, čelnik Agencije sa sajber bezbednost i infrastrukturu, dodajući tada: "Nismo promenili procenu".

U brzoj reakciji na izveštaj, visokorangirani član Senatovog Komiteta za obaveštajni rad, Mark Varner, rekao je: "Kao što nas direktor nacionalne bezbednosti podseća, Rusi nisu otišli nakon izbora 2016."

"Sada kada je ruski priručnik otvoren, imaćemo sve više i više protvnika koji pokušavaju da se okoriste. Kongres treba da istupi i donese neke toliko potrebne ograde na društvenim mrežama".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG