Linkovi

Savet bezbednosti odbacio zahtev Rusije o istrazi eksplozija na Severnom toku


ARHIVA: Gasovod "Severni tok 1" u Nemačkoj.
ARHIVA: Gasovod "Severni tok 1" u Nemačkoj.

Rusija u ponedeljak nije uspela da navede Savet bezbednosti UN da rezolucijom zatraži nezavisnu istragu eksplozija prošle jeseni na gasovodu Severni tok, koji spaja Rusiju i Nemačku. Eksplozije su se dogodile u septembru, posle čega se gas izlio u Baltičko more.

Za nacrt rezolucije koji je predložila Rusija glasali su samo Rusija, Kina i Brazil, dok je ostalih 12 članica Saveta bezbednosti bilo uzdržano. Za usvajanje rezolucije potrebno je bar devet glasova za, i to pod uslovom da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog meseca, nekoliko dana uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

"Bez objektivne i transparentne međunarodne istrage, istina se neće saznati", izjavio je pre glasanja ambasador UN u Rusiji, Vasilij Nebenzija.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Prošlog meseca, Švedska, Danska i Nemačka su saopštile da su njihove odvojene istrage i dalje u toku, te da je Rusija obaveštena o tome.

U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti, tri zemlje su saopštile da je gasovod oštećen u "snažnim eksplozijama koje su posledica sabotaže". SAD i NATO takođe nazivaju incident "činom sabotaže".

Većina članica Saveta bezbednosti koje su se uzdržale u ponedeljak su navele da su to uradile kako bi nacionalne istrage mogle da se završe pre nego što se razmotri da li je potrebno delovanje Ujedinjenih nacija.

Rusija se žali da ne dobija informacije o toku tih istraga. Moskva tvrdi, bez dokaza, da Zapad stoji iza eksplozija.

"Sjedinjene Države nisu učestvovale u tome. Tačka", izjavio je Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN, optužujući Rusiju da pokušava da diskredituje rad nacionalnih istraga, i prejudicira zaključke koji ne odgovaraju ruskom unapred određenom i političkom narativu".

XS
SM
MD
LG