Linkovi

EU: Sabotaža uzrok curenja gasa u Baltičkom moru


ARHIVA - Cevi gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj
ARHIVA - Cevi gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj

Posle navoda nekoliko država da su cevi kojima se sprovodi ruski gas u Evropu namerno napadnute, šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da će svako namerno remećenje snabdevanja gasom naići na "odlučan i jedinstven odgovor".

"EU veruje da je sabotaža uzrok curenja gasa iz Severnog toka. Svako namerno remećenje je neprihvatljivo", rekao je Borelj za nemačku televiziju NTV.

Gas iz cevi Severnog toka, koji su zajedno gradile EU i Rusija, i dalje curi u Baltičko more i nije jasno ko je za to odgovoran.

Moskva, koja je smanjila isporuke gasa Evropi posle sankcija zbog invazije na Ukrajinu, takođe veruje da je posredi sabotaža.

Švedska premijerka Magdalena Anderson kazala je u utorak da su registrovane dve eksplozije u vezi sa curenjem gasa. Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj saopštili su da su detektovali dve snažne detonacije u blizini mesta curenja gasa i da su eksplozije bile u vodi.

Danske oružane snage saopštile su da je gasna mrlja prečnika 1 kilometar i upozorile brodove da izbegavaju to područje.

Kompanija Severni tok objavila je da je oštećenje "bez presedana", dok se Gasprom nije oglašavao.

Rusija je već smanjila isporuke gasa Evropi preko Severnog toka, i okrivila zapadne sankcije za tehničke probleme u isporuci. Evropski političari kažu da je to samo izgovor kako bi se smanjile isporuke gasa.

Cene gasa u Evropi ponovo su skočile posle vesti o incidentu, a u poređenju sa septembrom 2021. veće su za čak 200 odsto.

XS
SM
MD
LG