Linkovi

Erdogan prihvatio Putinov plan da Turska postane čvorište za gas


ARHIVA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govori nakon sastanka kabineta u Ankari, 17. maa 2021.
ARHIVA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govori nakon sastanka kabineta u Ankari, 17. maa 2021.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je plan ruskog predsednika Vladimira Putina da Tursku pretvori u rusko čvorište prirodnog gasa.

Erdogan je, obraćajući se svojim poslanicima u parlamentu, rekao da je Turska obezbedila vitalnu priliku time što je pristala na Putinov plan.

"Evropske zemlje trenutno traže gde da nabave prirodni gas", rekao je on. "Hvala Bogu, Turska nema takav problem. Nadamo se da ćemo uskoro postati čvorište za prirodni gas".

Putin je prošle nedelje rekao da će gas biti preusmeren kroz Tursku iz gasovoda Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Rusija već isporučuje gas turskog gasovoda Turski tok ispod Crnog mora, ali Kremlj je priznao da gasovod ima ograničen dodatni kapacitet. Do trenutka kada budu stvoreni novi kapaciteti, rekao je profesor međunarodnih odnosa Senem Aidin-Duzgit sa istanbulskog univerziteta Sabanci, Evropa će verovatno imati osigurane alternativne zalihe.

"Mislim, ko će kupiti tu energiju", upitao je. "Mislim, realno govoreći, ako Evropljani odbiju da kupe taj gas, ko će ga kupiti? Pa kome će Turska biti centar? Jel tako? Ko će biti odredište tog gasa? To je ono u šta jednostavno nisam uveren".

Putinov predlog za čvorište dolazi u trenutku kada Ankara nastoji da se pozicionira kao alternativa ruskoj energiji za Evropu, kako je u sredu podvukao portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Kalin je rekao:

"Ponuda Putina je veoma važna. Ali ako Evropa traži alternative od ruskog gasa, postoje dva mesta na kojima to može da pronađe: kroz gasovod iz Azerbejdžana koji prolazi kroz Tursku, i mogući iranski gas u budućnosti, ponovo koristeći turske gasovode".

Činilo se da je Putin iznenadio Ankaru svojim planom o gasnom čvorištu. Predlog je usledio pošto se Turska suočila sa sve većim nadzorom svojih zapadnih saveznika zbog odbijanja da primeni sankcije Rusiji. Vašington i Evropska unija upozorili su da bi Turska mogla da se suoči sa sekundarnim sankcijama ako prekrši svoje mere protiv Rusije.

Ankara negira da čini bilo šta nedozvoljeno, ali Putinovi predlozi za gas dolaze pošto je strpljenje Zapada možda na izmaku, upozorila je Marija Šangina, specijalista za međunarodne sankcije u Međunarodnom institutu za strateške studije.

"Što više Turska eksploatiše ovaj prostor između legalnih i ilegalnih aktivnosti sa Rusijom, mislim da bi to mogao da bude odlučujuća tačka za Zapad da uvede sankcije", rekla je ona.

Međutim, neki analitičari ističu da će Erdogan pokušati da izađe u susret Putinu, s obzirom na to da pokušava da pregovara o smanjenju cene ruskog gasa i odlaganju plaćanja do predsedničkih izbora u Turskoj sledeće godine. Erdogan nastoji da smanji skoro trocifrenu inflaciju, jer većina istraživanja javnog mnjenja ukazuje na njegov izborni poraz.

XS
SM
MD
LG