Linkovi

Poljska: Pukotina na "Družbi" slučajno oštećenje, ne sabotaža


ARHIVA - Cevi naftovoda "Družba"
ARHIVA - Cevi naftovoda "Družba"

Poljska je saopštila da je uočila pukotinu na naftovodu "Družba" kojim se nafta iz Rusije prebacuje u Evropu, i da je pukotina verovatno posledica slučajnog incidenta, a ne sabotaže. Ipak, ovaj događaj bi svakako mogao da pojača strah za energetsku stabilnost Evrope.

"Ovde je reč o slučajnom oštećenju", kazao je Mateuš Berger, prvi čovek za energetiku u Poljskoj.

Dodao je da nema osnova za tvrdnje da je pukotina posledica sabotaže.

Pukotina je uočena na oko 70 kilometara od grada Plok u centralnom delu zemlje. Zvaničnici su saopštili da nema opasnosti po lokalno stanovništvo.

Češki operator MERO saopštio je da nema promena u dotoku nafte do Češke.

"Družba" je jedan od najvećih naftovoda na svetu i služi za snabdevanje velikog broja evropskih zemalja ruskom naftom, među kojima su i Nemačka, Poljska, Belorusija, Mađarska, Slovačka, Češka i Austrija.

Nemačka vlada ima cilj da eliminiše uvoz nafte iz Rusije do kraja godine, u skladu sa sankcijama EU. Ipak, Rusija je bila među glavnim dobavljačima nafte u Nemačkoj, sa više od 30 odsto udela u ukupnoj količini ove godine.

Rafinerija Švedt, koja snabdeva i Berlin, se posebno oslanja na "Družbu". Iako nemačka vlada pregovara sa Kazahstanom o kupovini nafte, i ta nafta će morati da prođe kroz "Družbu".

Nedavno je bilo pukotina i na gasovodima Severni tok 1 i 2, koji transportuju ruski gas do Evrope. I Zapad i Rusija su za te pukotine okrivili sabotažu.

XS
SM
MD
LG