Linkovi

Saudijci u Americi meta represije Saudijske Arabije nad disidentima


Princ Abdulah bin Faisal al Saud pred dodjelu diplome na Nortistern univerzitetu u Bostonu 2018. godine.
Princ Abdulah bin Faisal al Saud pred dodjelu diplome na Nortistern univerzitetu u Bostonu 2018. godine.

Student Univerziteta Nortistern (Northeastern) u Bostonu, princ Abdulah bin Faisal al Saud (31), rijetko je spominjao da je član kraljevske porodice Saudijske Arabije, kažu njegovi prijatelji. Izbjegavao je govoriti o saudijskoj politici, fokusirajući se na studije, planove za karijeru i ljubav prema fudbalu.

Međutim, nakon što je njegov rođak u Saudijskoj Arabiji osuđen na zatvorsku kaznu, princ Abdulah je razgovarao o tome sa drugim rođacima kada ih je pozivao iz Sjedinjenih Država, naveli su saudijski zvaničnici, koji su nekako prisluškivali te razgovore. Prilikom putovanja u Saudijsku Arabiju, princ Abdulah je zbog tih poziva osuđen na 20 godina zatvora. U avgustu 2022. početna kazna je povećana na 30 godina.

Ovaj slučaj, detaljno opisan u saudijskim sudskim dokumentima do kojih je došao Asošijeted pres, do sada nije dospio do javnosti. Ali nije jedini. Tokom posljednjih pet godina, saudijski nadzor, zastrašivanje i progon Saudijaca intenzivirani su na tlu Sjedinjenih Država, u vrijeme kada kraljevstvo, pod svojim de fakto vladarom, prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, pojačava represiju.

Asošijeted pres je do ovih informacija došao u razgovorima sa FBI-om i grupama za zaštitu ljudskih prava, te na osnovu dvije godine intervjua sa Saudijcima koji žive u inostranstvu. Neki od njih izjavili su da su im agenti FBI-a savjetovali da ne idu kući i da ne ulaze u saudijsku ambasadu.

Ambasada Saudijske Arabije u Vašingtonu, odgovarajući na upit Asošijeted presa, navela je:

"Ideja da saudijska vlada - ili bilo koja od njenih institucija - maltretira vlastite građane u inostranstvu je apsurdna".

Ipak, u istom mjesecu kada je kazna princu Abdulahu produžena, Saudijska Arabija je 72-godišnjeg Sada al Madija poslala na doživotnu robiju zbog tvitova koje je objavljivao iz svog doma na Floridi. Al Madi je neočekivano optužen i zatvoren prilikom posjete kraljevstvu. Izricanjem te presude, kraljevstvo je prekinulo dugogodišnju praksu poštede od najgorih kazni građana SAD, zemlje koja joj je dugogodišnji vojni zaštitnik.

U avgustu je na 34 godine zatvora osuđena i 34-godišnja saudijska studentkinja u Britaniji Salma al Šehab, koja je posjetila Saudijsku Arabiju nakon što je prethodno tvitovala o ovoj zemlji.

Predsjednik Džo Bajden i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman prilikom održavanja sastanka Savjeta za saradnju zaljevskih zemalja, u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji.
Predsjednik Džo Bajden i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman prilikom održavanja sastanka Savjeta za saradnju zaljevskih zemalja, u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji.

Sve tri kazne izrečene su nekoliko sedmica nakon što je američki predsjednik Džo Bajden po strani ostavio svoju raniju osudu stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, kako bi tamo otputovao, uprkos kritikama zakonodavaca, grupa za ljudska prava i Saudijaca u egzilu

Bio je to trenutak kada j Sjedinjenim Državama bilo hitno potrebno da kraljevstvo nastavi proizvodnju nafte. Međutim, Bajden je završio i bez dodatne nafte - Saudijci i OPEK su smanjili proizvodnju – i bez poboljšanja stanja ljudskih prava.

Saudijski zagovornici ljudskih prava kažu da zatvaranja onih koji kritikuju režim potvrđuju njihova upozorenja prije putovanja: Bajdenovi pokušaji da umiri prestolonasljednika zapravo su ga samo ohrabrili.

Fridom haus: Aktivnosti protiv kritičara u 14 zemalja

Različite autoritarne vlade nezakonito nadziru i napadaju svoje građane u Sjedinjenim Državama, često narušavajući američki suverenitet, što je poznato pod nazivom transnacionalna represija. Mnogi slučajevi koje SAD procesuiraju uključuju rivale, posebno Kinu.

Ipak, akcije Saudijske Arabije pod princem Mohamedom, ističu se svojim visokotehnološkim intenzitetom, orkestracijom, a nerijetko i žestinom, posebno imajući u vidu da dolaze od strateškog partnera.

Iz Fridom hausa, organizacije koja se bavi istraživačkim radom i zagovaranjem, navode da je Saudijska Arabija preduzimala aktivnosti protiv kritičara u 14 zemalja, uključujući i aktivnosti koje su koordinisane i vođene iz SAD. Cilj je špijunirati i zastrašiti Saudijce, ili ih prisiliti da se vrate u kraljevstvo, navode iz ove organizacije.

"To je uznemirujuće, zastrašujuće i veliko je kršenje zaštićenog govora", rekao je Nejt Šenkan iz Fridom hausa za slučajeve zatvaranja Saudijaca koji žive na Zapadu.

U izjavi kojom odbacuje tvrdnje da ima na meti kritičare u inostranstvu, Saudijska ambasada je navela:

"Naprotiv, naše diplomatske misije u inostranstvu pružaju široku lepezu usluga, uključujući medicinsku i pravnu pomoć, svakom građaninu koji zatraži pomoć kada putuje izvan kraljevstva" .

Njihova izjava se nije bavila zatvaranjem princa nastanjenog u Bostonu.

Stejt Department je naveo da istražuje slučaj princa Abdulaha. U imejlu su transnacionalnu represiju nazvali "pitanjem od velikog značaja za ljudska prava i nacionalnu bezbednost", dodajući da će nastaviti da traže odgovornost.

Nisu dali direktan odgovor na pitanja o postupcima Saudijske Arabije.

FBI nije želeo da komenariše.

Prisluškivanja i prijetnje

Princ Abdulah vodi porijeklo iz jedne od grana kraljevske porodice koja je najčešće meta pritvaranja od onih koji ju doživljavaju kao kritičare ili rivale otkako je princ Mohamed učvrstio vlast, a nakon što je njegov otac, kralj Salman ostario.

Prijatelji kažu da su saudijski zvaničnici priveli princa Abdulaha nakon što se vratio 2020. godine, s kartom koju je osigurala vlada, kako bi studirao na daljinu tokom pandemije. Kao i ostale koje je zatvorila, uključujući pisce, novinare i advokate, Saudijska Arabija je optužila princa Abdulaha da je djelovao na destabiliziranju kraljevstva, narušavao društveno jedinstvo i podržavao protivnike kraljevstva.

Kraljevstvo za izricanje neobično strogih kazni koristi zakone o terorizmu i sajber kriminalu - koji se primjenjuju u slučajevima komuniciranja telefonima ili računarima.

Sudski dokumenti navode da je princ Abdulah koristio aplikaciju Signal na svom mobilnom telefonu u Bostonu kako bi sa majkom i drugom rodbinom razgovarao o rođaku kojeg je zatvorio princ Mohamed, te da je koristio javni telefon u Bostonu za razgovor s advokatom o tom slučaju.

Nije poznato kako je Saudijska Arabija pratila privatne telefonske razgovore iz SAD, ali ta zemlja je posljednjih godina razvijala stare i nove špijunske taktike.

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman pred susret sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu, 28. jula 2022.
Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman pred susret sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu, 28. jula 2022.

Grupe za ljudska prava vjeruju da je aplikacija za špijuniranje koju je razvila saudijska vlada, a koja je i dalje dostupna u Guglovoj prodavnici (Google Play), možda korišćena za prijavu tvitova al Madija i al Šehab.

Istraživanja organizacija Citizen Lab, Amnesty International i medija navela su da je Saudijska Arabija koristila izraelski špijunski softver vojnog kvaliteta. Iz Amnestija su naveli da je softver instaliran na telefon verenice novinara Džamala Kašogija prije nego što su ga saudijski zvaničnici ubili 2018. godine.

Za Saudijce u egzilu, "to je mašina za represiju", rekao je Kalid al Džabri, čija se nekada visoko pozicionirana porodica, našla na meti prestolonasljednika. To uključuje braću i sestre koje je princ Mohamed zatvorio, a al Džabri navodi i da je saudijski atentatorski odred 2018. godine poslan u Kanadu da ubije njegovog oca, ali bezuspješno.

FBI je u svom biltenu naveo da je saudijska vlada barem od 2017. godine podržavala „saudijske agente i Saudijce nastanjene u SAD koji su nadzirali, uznemiravali i prijetili kritičarima saudijskog režima u SAD, digitalnim putem i lično“.

Američke vlasti su u vrijeme mandata Džoa Bajdena preduzele određene mjere u vezi s transnacionalnom represijom, uključujući pojačan nadzor i upozorenja ambasadama u Vašingtonu. Federalni tužioci nedavno su pokrenuli dva slučaja zbog saudijskog špijuniranja i uznemiravanja svojih državljana u SAD.

Porota u San Francisku u avgustu je osudila bivšeg zaposlenika Tvitera za kojeg su tužioci naveli da je pristupao privatnim podacima korisnika, uključujući kritičare saudijske vlade. Sud u Njujorku privodi kraju slučaj protiv saudijskog državljanina iz države Misisipi, kojeg je plaćala saudijska vlada, i koji je prema navodima federalnih vlasti, saudijskim disidentima u SAD slao prijeteće poruke putem društvenih mreža.

XS
SM
MD
LG