Linkovi

Jakšić: Dačićevo mesto u Vladi zavisi od sastanka u Beloj kući


Zastava ispred Bele kuće u Vašingtonu

U kakvoj su vezi sastanak predsednika Srbije i premijera Kosova u Vašingtonu i formiranje Vlade Srbije? Hoće li taj sastanak biti pomeren i da li će to odložiti i formiranje Vlade? Novinar Boško Jakšić za Glas Amerike kaže da vidi vezu između ta dva procesa i da od ishoda u Beloj kući može zavisiti i ko će u vlast, a ko u opoziciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoje inicijative da se njegov sastanak u Beloj kući sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, zakazan za 2. septembar, pomeri za dva dana.

Sastanak u Beloj kući na Tviteru je ranije najavio specijalni izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel.

Predsednik Srbije nije izneo detalje o tome ko želi da odloži sastanak u Vašingtonu i zbog čega. Rekao je samo da, iako je najavljeno da će se razgovarati o ekonomiji, "ne isključuje iznenađenja" i da je moguće otvaranje političkih pitanja, prenosi Fonet.

Glas Amerike uputio je pitanja kabinetu Ričarda Grenela i Savetu za nacionalnu bezbenodst Bele kuće o potencijalnom odlaganju sastanka u Vašingtonu, ali odgovor nismo dobili.

Kosovski medij Gazeta ekspres navodi da je razlog odlaganja sastanka to da bi mogao da mu prisustvuje i predsednik SAD Donald Tramp.

Mediji u Srbiji preneli su saznanja portala nova.rs da će sednica Glavnog odbora SNS, izbor predsednika Skupštine, pa i formiranje Vlade Srbije biti odloženo do posle sastanka u Vašingtonu.

Sastanak u Vašingtonu odlaže i formiranje Vlade Srbije?

Šefica Informativne službe SNS Vladanka Malović je u pisanom odgovoru Glasu Amerike navela da "sednica GO SNS nije odložena, jer još nije ni zakazana", te da će se u narednom periodu održati sednica Predsedništva stranke na kojoj će se razgovarati o rešenjima za Vladu i Skupštinu Srbije.

"Na planiranoj sednici očekuje se usaglašavanje različitih predloga za model nove vlade, s obzirom na to da nijedno rešenje od moguća četiri nije imalo apsolutnu većinu. Svakako, nova vlada i rukovodstvo Skupštine biće formirani i izabrani u rokovima predviđenim Ustavom i zakonima", navodi se u pisanom odgovoru Glasu Amerike iz Srpske napredne stranke.

"Vučić se tu ponaša na svoj tradicionalan način. Voli mnoge stvari i mnoge ljude da drži na kratkom štapu, u dozi neizvesnosti koga će odabrati u vladu. Jer kao što znamo, iako je to protivustavno, on je u suštini kreator i dizajner te vlade. I to poigravanje sa vremenom je nešto što za njega ne čudi, pa onda nije neobično da i u GO SNS ne znaju kada i kako će se stvari razvijati", kaže za Glas Amerike novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

On kaže da postoji veza između formiranja vlade i sastanka u Vašingtonu i da u mnogome zavisi od toga šta je cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Spoljno politički komentator Boško Jakšić o vezi sastanka u Vašingtonu i formiranja Vlade Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

" Ako je njegov cilj da, kao što se govori, u relativno nekoj skorijoj budućnosti potpiše sveobuhvatni sporazum za rešavanje kosovskog problema, onda u vladi mu ne trebaju oni koji se protive takvom rešenju, a to su pre svega socijalisti kao koalicioni partner, socijalisti koji u značajnoj meri podržavaju stav Rusije, a stav Rusije je zamrznuti konflikt, protiv pregovornog rešenja. S druge strane, ukoliko predsednik Vučić namerava da kupuje vreme i odugovlači potpisivanje jednog takvog sporazuma, onda mu socijalisti u vladi trebaju. Dakle, vrlo lako možemo da dođemo do toga da ono što se čini nerealnim - postaje realno", zaključuje Jakšić.

Zakonski rok za formiranje nove vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta, a konstitutivna sednica Skupštine Srbije održana je 3. avgusta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG