Linkovi

EU odobrila novo pooštravanje sankcija Rusiji


Slova na kojima piše "sankcije" ispred zastava Evropske unije i Rusije (ILUSTRACIJA: Reuters/Dado Ruvić)
Slova na kojima piše "sankcije" ispred zastava Evropske unije i Rusije (ILUSTRACIJA: Reuters/Dado Ruvić)

Evropska unija odobrila je uvođenje novog paketa sankcija protiv Rusije zbog rata koji vodi protiv Ukrajine, saopšteno je u Briselu.

Nove mere EU podrazumevaju dodatna ograničenja u trgovini čelikom i tehnološkim proizvodima, kao i ograničavanje cena za isporuke ruske sirove nafte u treće zemlje.

Takođe, embargo će biti usmeren na više zvaničnika ruskog Minisarstva odbrane – odnosno pojedince koji su bili uključeni u organizovanje glasanja o aneksiji Moskve u okupiranoj istočnoj Ukrajini, kao i one angažovane u kršenju ili zaobilaženju sankcija.

"Pozdravljam sporazum država članica o paketu osam sankcija. Nikada nećemo prihvatiti Putinove lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini. Odlučni smo da u nastojanju da Krim nastavlja da plaća cenu”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Sporazum bi trebalo da stupi na snagu u četvrtak – ukoliko se nijedna članica Unije ne bude usprotivila u poslednjem trenutku.

Da bi se to dogodilo potreban je konsezus svih članica EU o proširivanju embarga za koji su pojedine zemlje smatrale da bi trebalo da bude oštriji.

Među njima su Poljska i baltičke zemlje koje su tražile potpun prekid saradnjen u oblasti nuklearne energije i uvoza dijamanata, kao i stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila – koga smatraju saveznikom Kremlja.

Paket je mogao da bude daleko oštriji. Ali, s obzirom na to da nam je potreban konsenzus - važno je da imamo odgovor na najnovije agresivne korake Rusije”, poručio je poljski ambasador pri EU Andrej Sados.

Odluku o pooštravanju restriktivnih mera, kako javlja agencija Rojters, podstakle su nuklearne pretnje Rusije, proglašena vojna mobilizacija, kao i anektiranje ukrajinskih teritorija koje je Rusija okupirala.

XS
SM
MD
LG