Linkovi

Obama: NATO će braniti baltičke saveznike


Predsednik Obama govori u koncertnoj dvorani Nordeau u Talinu u Estoniji, 3. septembra 2014.
Predsednik Obama govori u koncertnoj dvorani Nordeau u Talinu u Estoniji, 3. septembra 2014.

Predsednik Obama osudio je rusku intervenciju u Ukrajini kao “drski napad” na integritet te zemlje, i preneo uveravanja trima bivšim sovjetskim republikama da će ih NATO braniti od eventualne agresije Moskve.

Obama je rekao da su Estonija, Litvanija i Letonija u prošlosti izgubile nezavisnost od Moskve, ali da je “sa NATO-m, više nikada neće ponovo izgubiti.”

Američki predsednik obratio se grupi od oko 2,000 ljudi u jednoj koncertnoj dvorani u estonskoj prestonici, Talinu, posle susreta sa liderima tri baltičke države koje su se 2004. pridružile američko-evropskoj vojnoj alijansi.

Obama je poručio da će NATO odlučno braniti tri balitičke države na zapadnoj granici Rusije.

“Branićemo svoje NATO saveznike, a to znači svakog saveznika. U ovom savezu, nema starih članica i novih članica, nema mladjih i starijih partnera. Postoje samo saveznici, prosto i jednostavno”, istakao je predsednik SAD:

NATO je 1997. pristao da ne pozicionira trupe na ruskim granicama, ali je Obama izjavio da će ta odluka biti otvorena za razmatranje na samitu NATO-a u Velsu koji počinje u četvrtak, jer su se “okolnosti očigledno promenile” posle intervencije Moskve u Ukrajini.

Obama je saopštio planove o slanju većeg broja američkih vojnih aviona na Baltik, dok nastoji da ublaži zabrinutost zemalja nervoznih zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini i moguće pretnje baltičkim državama.

Predsednik SAD takodje je rekao da sve članice NATO-a moraju da ispune svoj deo učešća u troškovima odbrane, kako bi se ojačao vojni savez.

U razgovoru sa predsednikom Estonije, Tumasom Hendrikom Ilvesom, Obama je izneo Estoniju kao primer kako svih 28 članica NATO-a moraju da ispune obećanje da će dva odsto svog bruto društvenog proizvoda uložiti u alijansu.

Obama će se sutra pridružiti liderima 27 drugih NATO članica na samitu čiji je cilj da se ojača zapadna podrška Ukrajini, dok se Kijev mesecima nosi sa pobunom proruskih separatista u blizini ruske granice. Očekuje se da će samitu prisustvovati I predsednik Ukrajine Petro Porošenko iako Ukrajina nije članica NATO saveza.

Učesnici samita razmatraće predloge o uspostavljanja NATO snaga za brzo reagovanje, koje bi mogle da se brzo rasporede u istočnoj Evropi. Rusija je izrazila snažno protivljenje bilo kakvom prisustvu NATO-a u blizini svojih granica a juče saopštila da će izmeniti svoju vojnu strategiju ako članice NATO-a budu podržale formiranje snaga za brzo reagovanje, kao što se očekuje.

XS
SM
MD
LG