Linkovi

Rusija ponovo testirala interkontinentalnu balističku raketu


Arhiva - Ruska nova interkontinentalna raketa Sarmat predstavljena na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavila RU-RTR ruska televizija preko AP-a, 1. marta 2018.
Arhiva - Ruska nova interkontinentalna raketa Sarmat predstavljena na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavila RU-RTR ruska televizija preko AP-a, 1. marta 2018.

Rusija je izvela još jednu probu nove interkontinentalne balističke rakete na tečno gorivo, Sarmat, javile su novine Ministarstva odbrane Krasnaja zvezda u petak.

Novine pišu da je poslednji test na kosmodromu Plesetsk "potvrdio parametre sistema u stadijumu priprema pre lansiranja i tokom početnog leta rakete".

Uz to, Ruske strategijske raketne snage ocenile su ispravnost dizajna i "tehničkih rešenja primenjenih u konstrukciji ICBM kompleksa", pišu novine.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je u četvrtak o "drugoj tek okončanoj bojevoj vežbi" koja se odigrala u Baltičkom moru.

Latvijsko Ministarstvo odbrane takođe je u četvrtak saopštilo da je bilo zabrinuto zbog iznenadnog saopštenja iz Rusije da će bojevo testirati raketu u Baltičkom moru između Latvije i Švedske od šest izjutra do 18 sati, 4. i 6. aprila.

Ministarstvo je pozvalo vojnog atašea Ruske Federacije i izrazilo nezadovoljstvo situacijom, "primećujući da su, uprkos činjenici da međunarodni sporazumi ne sprečavaju Rusiju da izvodi takve vežbe na svojoj teritoriji, te akcije izazivajuće i da bi lakše mogle da budu smatrane kao demonstracija sile".

Ministarstvo je zahtevalo detaljne informacije od Rusije o planiranim aktivnostima u eksluzivnoj ekonomskoj zoni Latvije, kao i o tome kako će bezbednost tokom ispaljivanja raketa biti ostvarena.

U međuvremenu, Bela kuća je saoštila da će predsednik SAD Donald Tramp biti domaćin liderima Estonije, Latvije i Litvanije na Baltičkom samitu u Beloj kući, 3. aprila.

Tramp i tri šefa države proslaviće stogodišnjicu nezavisnosti Estonije, Latvije i Litvanije.

Estonija, Latvija i Litvanije obeležavaju jedan vek od svojih deklaracija o nezavisnosti, donetih 1918, uprkos 47 godina pod sovjetskom vladavinom, od 1944. do 1991.

XS
SM
MD
LG