Linkovi

Baltičke zemlje jačaju bezbednost zbog Rusije


NATO je ranije ove godine poslao dodatne trupe na Baltik, kako bi osigurao bivše sovjetske republike od Rusije – koja takav potez NATO-a vidi kao pretnju. Litvanija planira da na granici sa Rusijom, u oblasti strateški važnog Kalinjingrada, podigne ogradu. Rusi koji tu žive različito doživljavaju to što su okruženi članicama NATO-a, Litvanijom i Poljskom.

Nemačka borbena trupa NATO-a u Litvaniji izvodi manevre tokom posete visokih evropskih zvaničnika. Nakon ruske aneksije Krima, NATO je poslao dodatne trupe u Litvaniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku – kako bi sprečio potencijalnu rusku agresiju.

“Mi smo iz Norveške, Belgije I Holandije. Svi smo ovde prošli veoma intenzivne treninge. I spremni smo da sprečimo napad i odbranimo Litvaniju”, kaže potpukovnik borbene trupe NATO-a u Litvaniji Kristof Huber.

Rusija ovakav razvoj situacije vidi kao bezbednosnu pretnju i planira da u septembru izvede veliku vojnu vežbu u susednoj Belorusiji. Ruske vojne vežbe i upadi u vazdušni prostor NATO-a zabrinjavaju baltičke zemlje, koje se oslanjaju na odbrambenu politiku NATO-a.

Štitimo vazdušni prostor i granice NATO-a. I to ne samo od ruskih, već i drugih aviona koji ne poštuju pravila letenja”, ističe Martin, komandant holandskog vazdušnog odreda NATO-a.

Američki predsednik Donald Tramp zahtevao je od članica NATO da izdvoje više novca za odbranu, i to su baltičke države podržale. Međutim, brinu da Tramp, po cenu boljih odnosa sa Rusijom, ne žrtvuje njihove interese.

“Nadamo se da ti odnosi neće stvoriti nove sfere uticaja, ne želimo Jaltu broj 2. I nadamo se da neće biti u suprotnosti sa međunarodnim pravom”, naglasio je ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič.

Litvanija preduzima mere koje uključuju i podizanje ograde na granici sa Rusijom, kod Kalinjingrada.

Mislim da se treba pripremiti na najgore. Provokacije su moguće. Videli smo da je na granici sa Estonijom već kidnapovan oficir”, rekao je ministar odbrane Litvanije Vadiotas Urbelis.

Kalinjingrad, koji se nalazi između Litvanije i Poljske, za Rusiju je strateški važan zbog Baltičke flote i balističkih raketa. Neke stanovnike ovakva situacija zabrinjava,

“Kaljiningrad je mala oblast i mnogi su zabrinuti zbog toga, uključujući i nas.”

Ima i onih koji manje brinu.

“Ne verujem da bi iko toliko rizikovao, I ne mislim da su NATO i Evropska unija neprijateljski raspoloženi.”

Za svaki slučaj, baltičke zemlje pozvale su NATO da preduzme dodatne bezbednosne mere pre ruskih vojnih vežbi u septembru.

XS
SM
MD
LG