Linkovi

Pens na Baltiku: Ruska agresija najveća pretnja


Potpredsednik SAD Majk Pens sa predsednicima Estonije, Letonije i Litvanije
Potpredsednik SAD Majk Pens sa predsednicima Estonije, Letonije i Litvanije

Potpredsednik SAD Majk Pens stigao je u posetu Baltičkom regionu I rekao da za te zemlje ne postoji veća pretnja od “aveti ruske agresije”. Pens je obećao podršku NATO saveznicama Estoniji, Litvaniji I Letoniji.

“U ovom momentu Rusija traži način da pomera međunarodno priznate granice silom, da umanji značaj demokratija suverenih država I okrene narode u Evropi jedne protiv drugih. Dok je Tramp na vlasti, SAD će odbraniti saveznike na Baltiku od svake upotrebe sile, pretnji, zatrašivanja ili lošeg uticaja”, rekao je Pens u glavnom gradu Estonije Talinu, nakon sastanka sa predsednicima Estonije, Litvanije I Letonije.

Američki potpredsednik je rekao da se nadao poboljšanju odnosa SAD I Rusije, ali da nedavni diplomatski potezi Moskve neće odvratiti SAD od toga da osigura bezbednost svojih saveznika.

Pens je pohvalio Estoniju što je ispunila cilj NATO-a I izdvojila 2% BDP-a na odbranu, I rekao da će Litvanija I Letonija taj cilj dostići krajem naredne godine.

Američki potpredsednik posetiće I Gruziju u kojoj su američke I druge savezničke trupe otpočele zajedničku vojnu vežbu, a potom putuje I u Crnu Goru – najmlađu članicu NATO-a. Pens je rekao da će njegova poruka biti ista: da SAD stoje uz svoje saveznice u Istočnoj Evropi I da mu je čast što je posetio taj region.

XS
SM
MD
LG