Linkovi

SAD zabrinute zbog raspoređivanja kineske vojske na granici sa Hong Kongom


Policija na ulicama Hong Konga, 14. avgust 2019.

Sjedinjene Države saopštile su da su "duboko zabrinute" zbog izveštaja o raspoređivanju kineskih paravojnih snaga duž granice sa Hong Kongom, u kojem se protestuje više od dva meseca.

"Ohrabrujemo Kinu i sve strane u Hong Kongu da traže rešenje kojim se poštuje sloboda stanovnika Hong Konga i njegov visok stepen autonomije, predviđen Kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom. Važno je da vlada Hong Konga poštuje slobodu govora i mirnog okupljanja, a da Kina poštuje visok stepen autonomije Hong Konga", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Kineski državni mediji objavili su video snimke raspoređivanja bezbednosnih snaga na granici.

Predsednik Donald Tramp u utorak je tvitovao da su ga obaveštajne službe informisale " da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hong Kongom". Tramp, koji prošle nedelje nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hong Kongu veoma teška, ali da je siguran da će se rešiti.

Na ulicama te teritorije više puta su izbili žestoki sukobi demonstranata i policije, a najnoviji okršaj bio je u utorak na međunarodnom aerodromu.

"Osuđujemo nasilje i pozivamo sve strane na udržanost, ali ostajemo odlučni u podršci slobodi izražavanja i mirnog okupljanja u Hong Kongu", naglasio je portparol Stejt departmenta.

Stanovnici Hong Konga protestuju zbog, kako smatraju, urušavanja sloboda i autonomije pod kineskom kontrolom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG