Linkovi

Makron za CBS: Povući "jasne crvene linije" sa Rusijom


Francuski predsednik Emanuel Makron na video konferenciji u Jelisejskoj palati za vreme samita lidera EU, 25. marta 2021.
Francuski predsednik Emanuel Makron na video konferenciji u Jelisejskoj palati za vreme samita lidera EU, 25. marta 2021.

Svetske sile treba da povuku "jasne crvene linije" sa Rusijom i razmotre moguće sankcije Moskvi ako se te linije pređu, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu američkoj TV mreži CBS (Si-Bi-Es).

"Moramo da definišemo jasne crvene linije sa Rusijom", izjavio je Makron u intervjuu koji je emitovan u nedelju.

"Ovo je jedini način da se bude kredibilan. Sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali su deo paketa", rekao je Makron i dodao da je, takođe, saglasan sa spremnošću predsednika Džoa Bajdena da otvori dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vreme pojačanih tenzija.

Makronove izjave odstupaju od ranijeg stava Francuske prema Rusiji, i približavaju je više stavovima njenog američkog saveznika.

Od kako je izabran 2017, francuski lider je pokušao da smanji nepoverenje između Rusije i Zapada, u nadi da će dobiti rusku pomoć u rešavanju najozbiljnijih svetskih kriza.

Makron je izneo te komentare u trenutku dok između Sjedinjenih Država i Rusije vlada jedna od najjačih tenzija od kraja hladnog rata 1989.

SAD su prošle nedelje uvele niz sankcija Rusiji, uključujući pristup tržištu državnih deonica - kako je objašnjeno - zbog mešanja Moskve u američke izbore prošle godine, hakovanja američkih kompanija, nasilničkog ponašanja prema Ukrajini, i drugih neprijateljskih radnji.

Vašington je takođe proterao 10 ruskih diplomata. Rusija je odgovorila tako što je naložila desetoro američkih diplomata da napuste zemlju, i nagovestila da američki ambasador treba da se vrati kući na konsultacije.

Ukrajinski vojnik na frontu blizu Gorlivke u regionu Donjeck, 14. aprila 2021.
Ukrajinski vojnik na frontu blizu Gorlivke u regionu Donjeck, 14. aprila 2021.

U Evropi, tenzije između Moskve i Kijeva takođe rastu u vreme gomilanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, i sukoba na istoku zemlje između ukrajinske vojske i pro-ruskih separatista.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak je pozvao na mirovne pregovore sa Moskvom.

Još jedan znak pojačanih tenzija: Češka Republika u nedelju je saopštila da je obavestila NATO i Evropsku uniju o mogućem ruskom učešću u eksploziji u skladištu municije 2014. To pitanje će biti razmotreno na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG