Linkovi

SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti lanci snabdevanja vojske


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Sjedinjene Države u ponedeljak su sankcionisale lance snabdijevanja ruske vojske, uvođenjem kaznenih mjera protiv 14 pojedinaca i 28 entiteta koji su, kako je saopšteno, dio transnacionalne mreže koja tehnološki pomaže rusku invaziju na Ukrajinu.

Američki Sekretarijat za finansije takođe je uveo sankcije članovima porodice ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, kao i pojedincima za koje je naveo da rade kao finansijski posrednici u Sulejmanovoj mreži.

"Sjedinjene Države će nastaviti da remete lance snabdijevanja ruske vojske i nameću visoku cijenu pomagačima predsjednika Putina, kao i onima koji podržavaju brutalnost Rusije protiv njenog susjeda", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

Na crnoj listi američke vlade je Milandr, ruska elektronska kompanija za koju Vašington tvrdi da je dio ruske strukture za vojno istraživanje i razvoj. Takođe su sankcionisana tri entiteta povezana sa tom kompanijom, i nekoliko njihovih direktora.

Sekretarijat za finansije sankcionisao je velike ruske vojne firme, dok je Sekretarijat za ekonomiju obustavio izvoz američkih komponenti i tehnologije koji su korišteni u ruskoj vojnoj opremi.

Rusija je uspela da iz Irana nabavi dronove koje koristi za napade na gradove i infrastrukturu u Ukrajini. Iranski vojni entiteti i industrija su već pod teškim američkim sankcijama zbog nuklearnog programa Teherana.

XS
SM
MD
LG