Linkovi

Rusi organizovano dolaze u Srbiju da prime Fajzer vakcinu


Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu

Ruske turističke agencije prodaju aranžmane za putovanje u određene zemlje gde Rusi mogu da prime vakcine stranih proizvođača, budući da vakcina Sputnjik V nije međunarodno odborena ni od strane EU, niti Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

S druge strane, u Rusiji nisu odobrene vakcine stranih proizvođača.

SZO je obustavila proces odobravanja Sputnjik V akcine dok se ponovo ne prekontroliše fabrika, koja nije ispunila sve potrebne uslove za proizvodnju.

Direktorka Udruženja ruskih turoperatera Maja Lomidže kazala je da je sve veća potražnja za putovanjima u inostranstvo zbog stranih vakcina. Većina putovanja, koja koštaju između 600 i 850 evra, organizuje se u Srbiju, a kao destinacija se ređe nudi i Nemačka.

Ruska vakcina Sputnjik V je odobrena u Srbiji, a i proizvodi se na Institutu Torlak

Direktorka turističke agencije Ruski ekspres Ana Filatovskaja kaže da klijenti uglavnom biraju da prime Fajzer vakcinu.

Paket aranžman te agencije uključuje povratnu avionsku kartu kompanije Aeroflot, hotel u Beogradu, doručak i prevoz do vakcinalnog punkta. Filatovskaja kaže da ta agencija registruje putnike koji prime vakcinu u Srbiji.

Pošto su lokalni mediji objavili priču o vakcinaciji u Srbiji, potražnja za putovanjima je višestruko porasla, kaže Filatovskaja.

Iveta Verdijan, direktorka druge turističke agencije, kaže da Rusi uglavnom žele strane vakcine zbog poslovnih putovanja u inostranstvo ili zato što im deca tamo studiraju.

"Verujem u vakcinu Sputnjik, ali ona nije priznata van Rusije. A pravila za putovanja po svetu su takva da mi treba međunarodno priznat sertifikat", kaže stanovnica Moskve, Marija.

XS
SM
MD
LG