Linkovi

SAD i CG potpisali ugovor o nabavci vojnih vozila vrijedan 36 miliona dolara


Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke (Foto: rtcg.me)

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković potpisali su u utorak u Podgorici ugovor o nabavci lakih oklopnih patrolnih vozila za vojsku Crne Gore u vrijednosti 36 miliona dolara, saopštili su zvaničnici.

Potpisivanje ovog, najvrijednijeg ugovora u istoriji vojne saradnje dvije zemlje, početkom mjeseca najavio je potpredsjednik SAD Majk Pompeo, tokom posjete Crnoj Gori.

Prema ugovoru, prva vozila će već naredne godine stići u Crnu Goru, koja će postati prva zemlja nakon Amerike koja će koristiti ovo moderno vojno terensko vozilo, a osim američke i crnogorske, koristiće ga i slovenačka vojska.

Ovom nabavkom djevojke i momci u uniformi Vojske Crne Gore imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica", rekao je Bošković nakon potpisivanja ugovora.

Ističući značaj potpisanog ugovora za Crnu Goru, Bošković je rekao da je nabavka terenskih vozila za vojsku “prva takva u posljednjih 40 godina”.

Ovim ugovorom, Vojska Crne Gore ojačaće svoje kapacitete sa 67 lako oklopnih vozila L-LTV američke kompanije Oškoš, koji će zauzeti mjesto “Hamvija” u američkim oružanim snagama.

''Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u Vojsci Crne Gore za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je Vaša Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj'', rekla je Rajzing Rajnke.

"Ova nabavka je pozitivan korak naprijed u naporima našeg NATO saveznika Crne Gore da modernizuje svoje Oružane snage", saopšteno je na sajtu američke ambasade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG