Linkovi

Pompeo: Ostajemo uz Crnu Goru, napadi na novinare - napadi na principe NATO savezništva


Državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo, levo, razgovara sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, u Podgorici, Crna Gora, 4. oktobra 2019.
Državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo, levo, razgovara sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, u Podgorici, Crna Gora, 4. oktobra 2019.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pohvalio je u Podgorici podršku Crne Gore spoljno-političkim inicijativama SAD, međunarodnim misijama i borbi protiv ruskih sajber napada, ali i poručio da je potrebno raditi na jačanju vladavine prava i slobodi medija, te da su napadi na novinare napadi na demokratiju i principe NATO savezništva.

Pompeo je, nakon susreta sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, na konferenciji za novinare sa premijerom Duškom Markovićem, istakao da je ovo prva posjeta državnog sekretara SAD od sticanja nezavisnosti Crne Gore, što je čini "istorijskom".

On je čestitao Crnoj Gori na prijemu u NATO alijansu, "jednu od najefektnijih i najvažnijih alijansi svijeta", kao i prihvatanju stava SAD-a o trošenju 2,2 posto BDP-a za potrebe članstva u Alijansi, i pohvalio učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama, posebno "veliki doprinos misiji u Avganistanu"

Američki državni sekretar u poseti Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00


"Takođe, vidjeli smo crnogorsku posvećenost kada su u pitanju prijetnje 21. vijeka, i zahvaljujući direktnoj bezbjednosnoj saradnji sa Crnom Gorom uspjeli da razvijemo zaštitu protiv najnovijeg ruskog malvera, koji sada štiti milijarde uređaja širom svijeta", rekao je Pompeo.

Pompeo je podsjetio da Crna Gora, kao dio NATO-a, dijeli američke prioritete za cijeli spektar spoljno-političkih pitanja i zahvalio Crnoj Gori na podršci rezoluciji SAD u UN i diplomatskim naporima Vašingtona u Siriji, Iraku, Libiji i Islamskoj Republici Iranu.

On je rekao da je ove nedjelje SAD ponudila Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u istoriji dvije nacije koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara Crnoj Gori, kada bude realizovan.

Govoreći o "domaćem" planu, Pompeo je istakao SAD smatraju da Crna Gora i njena Vlada treba da predvode regionalne napore u iskorjenjivanju korupcije, jačanju vladavine prava i garantovanja slobode medija, istučići da zna da su američke diplomate u Crnoj Gori "veoma fokusiranje na ovu misiju".

"Imao sam privilegiju da sretnem Oliveru Lakić, jedne od dobitnica međunarodne nagrade 'Hrabra žena'. To je crnogorska novinarka kojoj su pucali u nogu, jer je pisala o švercu cigareta. Napadi na novinare dostojni prezira, poput ovog napada, su napadi na demokratiju i principe našeg NATO savezništa", kazao je Pompeo i rekao zna da će crnogorska država pronaći odgovorne za napad.

Državni sekretar SAD rekao je da će njegova zemlja nastaviti da stoji uz narod Crne Gore, "kao našeg prijatelja, partnera i saveznika".

"Mala nacija, ogroman doprinos", saopštio je Pompeo nakon sastanka sa predsjednikom Milom Đukanovićem, saopštio je Đukanovićev kabinet.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je posjeta američkog državnog sekretara znak posvećenosti SAD regionu i dodao da će Crna Gora "nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i jačanju slobode medija".

"Od strateškog značaja da SAD i EU budu prisutne na Balkanu. Crna Gora povećava ulaganja u odbranu i do 2024. će dostici zajednicki cilj od 2 odsto BDP za NATO", saopštio je Marković.

XS
SM
MD
LG