Linkovi

Stejt department: Pompeo se raduje "istorijskoj prilici" da poseti Crnu Goru


Američki državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo posjetiće u okviru turneje od 1. do 6. oktobra Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Iz Stejt Depertmenta je potvrđeno da će Pompeo u Crnoj Gori, 4. oktobra, razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Biće to prva službena posjeta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006. godine.

Pompeo, jedan od nabližih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, u Podgorici će naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, na brifingu za novinare o Pompeovoj evropskoj turneji, koji je održan na marginama zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pompeo, kako je rekao, takođe će naglasti otvorenost NATO-a za nove članice i dopinos koji je Crna Gora kao mala zemlja donijela alijansi u smislu geografskog položaja i važnosti Jadranskog mora i Mediterana za NATO. Na pitanje Glasa Amerike, o značaju i tajmingu posjete, zvaničnik Stejt departmenta je rekao da je Crna Gore važan saveznik i da se državni sekretar raduje istorijskoj prilici da je posjeti.

Američki državni sekretar će posle Crne Gore otputovati u Sjevernu Makedoniju, koja je na putu da postane 30-članica NATO, a u Ohridu će se sastati sa najvišim makedonskim zvaničnicima.

Američka podrška za rešavanje odnosa Srbije i Kosova

U obje balkanske zemlje, kako je saopštio zvaničnik Stejt departmenta, biće naglašena američka podrška rešavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova. Dodao je da je oočito da su Sjedinjene Države angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je sporazum iz Prespe pokazao da je riješeno nešto za šta su mnogi mislili da nikada neće biti riješeno.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je i da Sjedinjene Države ostaju veoma angažovane i fokusirane na region Zapadnog Balkana, koji je strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru, i da to pokazuje odluka državnog sekretara da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan, Metjua Palmera.

Zvaničnik Stejt departmenta najavio je da će tokom Pompeove posjete regionu biti riječi i o ruskim naporima da izaziva podjele i podsjetio na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, te napore da se podrije Prespanski dogovor i da se sabotiraju inegracije Severne Makedonije i ostalih zemalja u regionu.

Naglasio je da je na suverenim zemljama da odluče u kojem smjeru će ići, i da je odluka dvije zemlje da idu ka NATO-u dobra. Dodao je i da će se razgovarati o ulozi Srpske pravoslavne crkve u regionu i kako se njome može manipulisati.

Prije Crne Gore, Pompeo će, kako je najavljeno, boraviti u Italiji i Vatikanu, gde će imati privatnu audienciju kod Pape Franje. Evropsku turneju će završiti posjetom Grčkoj.

XS
SM
MD
LG