Linkovi

Više od 11 miliona slučajeva Kovida 19 u SAD, pandemija se širi brže nego ikada


Pacijent u bolnici u Hjustonu, u Teksasu, 12. novembar 2020. (Foto: Rojters/Callaghan O'Hare)
Pacijent u bolnici u Hjustonu, u Teksasu, 12. novembar 2020. (Foto: Rojters/Callaghan O'Hare)

U Sjedinjenim Državama registrovano je više od 11 miliona zaraženih od koronavirusa, a broj slučajeva porastao je za milion za manje od nedelju dana, prenosi AP.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Amerika je dostigla 11 miliona u nedelju, a 10 miliona 9. novembra. Broj obolelih dostigao je 11 miliona 300 dana nakon što je zabeležen prvi slučaj u državi Vašington 20. januara.

Kovid 19 sada se širi brže u SAD nego u bilo kojem drugom periodu od izbijanja pandemije.

Raste i broj preminulih, ali nije na tako visokom nivou kao tokom proleća. Sedmodnevni prosek u subotu je bio više od 1.080 dnevno, što je najmanje 30 odsto više nego pre dve nedelje.

Raste i broj hospitalizacija - više od 69.000 u subotu, prenosi Rojters navodeći da je zemlju zahvatio treći talas pandemije.

Kovid 19 je odneo više od 246.000 života u Americi. Širom sveta, registrovano je više od 54 miliona slučajeva koronavirusa i najmanje 1,3 miliona žrtava. U SAD, u kojima živi oko 4 odsto svetske populacije, registrovana je petina ukupnog broja registrovanih slučajeva.

Zbog novog širenja pandemije, američke države ponovo uvode restrikcije na rad biznisa i na socijalna okupljanja, kao i obavezno nošenje maski. Guverneri takođe apeluju na građane da ostaju kod kuće što je više moguće.

Najteže je pogođen srednji zapad, ako se se uzme u obzir broj slučajeva po glavi stanovnika. Pet najteže pogođenih država su Severna i Južna Dakota, Viskonsin, Ajova i Nebraska.

XS
SM
MD
LG