Linkovi

Tramp: Novinar Kašogi "izgleda" mrtav


Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima o nestanku novinara Džamala Kašogija pred put u Montanu u bazi Endruz u Merilendu 18. oktobra 2018.
Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima o nestanku novinara Džamala Kašogija pred put u Montanu u bazi Endruz u Merilendu 18. oktobra 2018.

Na pitanje novinara da li je saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav, američki predsednik Donald Tramp odgovorio je da "svakako izgleda da je to slučaj" i da je "to veoma tužno."

BIće "veoma teških posledica" ako su ga Saudijci ubili, obećao je Tramp koji je sa novinarima razgovarao pre nego što se ukrcao u predsednički avion Air Force One u vojnoj bazi Endruz.

Trampova administracija je spremna da Saudijskoj Arabiji da još malo vremena da okonča svoju istragu o turskim tvrdnjama da su agenti kraljevstva ubili Kašogija u konzulatu Rijada u Istanbulu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je, po nalogu predsednika Trampa, protekla dva dana bio u Rijadu i Ankari, sastao se sa saudijskim kraljem i prestolonaslednikom i turskim predsednikom i posle tih susreta nije bilo jasnije šta se dogodilo Džamalu Kašogiju.​

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovara sa saudijskim princom prestolonaslednikom.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovara sa saudijskim princom prestolonaslednikom.

​U javnosti raste pritisak na predsednika Trampa da učini nešto povodom nestanka saudijskog novinara, jer je Džamal Kašogi radio za američki “Vašington Post” i imao je boravišnu dozvolu u SAD, iako nije bio državljanin.

Pojedini republikanski senatori pozivaju i na primenu akta Magnicki – po kojem Amerika može da uvede sankcije zemlji koja krši ljudska prava. Predsednik nije odgovorio konkretno na taj predlog, ali kao kontraargument često ekonomske veze Saudijske Arabije i Amerike i ugovore koji su vredni stotine milijardi dolara.

Pošto je izvestio predsednika Trampa, Majk Pompeo je ukratko ponovio poznate stvari: da Turska i Saudijska Arabija sprovde istrage o nestanku Kašogija, da ga je saudijski kralj lično uverio da će istraga biti sveobuhvatna I transparentna i da Bela kuća, za sada, nema nikakav plan.

Rekao sam jutros predsedniku Trampu da ćemo im dati još nekoliko dana da završe istragu i dođu do nekih rezultata, kako bismo i mi mogli da vidimo zaključke i odlučimo da li i kako SAD treba da reaguju u slučaju Džamala Kašogija. Takođe, važno je da znamo da sa Saudijskom Arabijom imamo veoma duge strateške veze, od 1932. Oni su važan saveznik i strateški partner Sjedinjenih država i to moramo da imamo u vidu”.

Saudijski novinar Džamal Kašogi na pres konferenciji u Bahreinu, 1. februara 2015.
Saudijski novinar Džamal Kašogi na pres konferenciji u Bahreinu, 1. februara 2015.

​To već danima ističe i predsednik. Donald Tramp je rekao i da želi da sazna šta se dogodilo Kašogiju i da ne štiti Saudijsku Arabiju ali i više puta ponovio kako je Saudijska Arabija važan američki partner.

“Saudijska Arabija je naš saveznik i veliki kupac, ne samo vojne opreme nego i drugih stvari. Obavezali su se da će kupiti raznu robu u vrednosti od 450 milijardi I oružje u vrednosti od 110 milijardi dolara”.

Saudijci su ispunili još jedno obećanje: baš kad je Majk Pompeo sleteo u Rijad Amerikancima su uplatili 100 miliona dolara za pomoć u stabilizaciji situacije u Siriji. Stejt Department saopštava da je trenutak isplate – slučajnost.

Ulaz u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.
Ulaz u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

U međuvremenu, istražitelji na terenu u Istanbulu nastavljaju pretragu konzulata Saudijske Arabije i rezidencije konzula koja se nalazi u blizini. Džamal Kašogi je u konzulat ušao pre 16 dana i od tada ga više niko nije video. Turski mediji prenose sadržaje navodnih audio snimaka koji dokazuju da je Kašogi ubijen. To tvrdi i jedan od njegovih bliskih prijatelja: kaže da audio snimak otkriva da je Kašogiju u konzulatu dat dokument koji je trebalo da potpiše, a da je ubijen pošto je to odbio. Prenosi i šta su mu rekli turski zvaničnici.

“Rekli su mi da je Džamal Kašogi ubijen na varvarski način I da se to čuje na audio snimku”, izjavio je Turan Kušlagdži, prijatelj Džamala Kašogija.

Turski mediji objavljuju fotografije 15 Saudijaca koji su navodno učestvovali u Kašogijevom ubistvu, od kojih su pojedini u bliskoj vezi sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Njujork Tajms prenosi da je među osumnjičenim Saudijscima bio i jedan patolog.

A Vašington Post je objavio poslednju kolumnu Džamala Kašogija uz napomenu da su čekali sa objavljivanjem jer nisu želeli da prihvate da je to njegov poslednji tekst. U kolumni Kašogi konstatuje nepostojanje slobode govora u arapskom svetu i piše da se “Arapi bore sa sopstvenom gvozdenom zavesom – ali ne onom nametnutom spolja, već onom koju su stvorili domaći faktori u borbi za moć”.

Slučaj nestanka i mogućeg ubistva Džamala Kašogija odrazio se i na ekonomski forum u Saudijskoj Arabiji poznat kao “pustinjski Davos”. Naime, učešće na forumu su zbog Kašogija već otkazali direktori mnogih evropskih I američkih kompanija, a isto je danas odlučio i američki sekretar za finansije Stiven Mnučin.

XS
SM
MD
LG