Linkovi

SAD šalju Ukrajini novo oružje vredno 400 miliona dolara


ARHIVA - Američki raketni lanser M142 HIMARS (Foto: Giuseppe CACACE / AFP)
ARHIVA - Američki raketni lanser M142 HIMARS (Foto: Giuseppe CACACE / AFP)

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u petak novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan do 400 miliona dolara, u kojem su i četiri dodatna brzopokretna artiljerijska raketna sistema (HIMARS) i municija.

Cilj nove pomoći je da se ojača Ukrajina dok se suočava sa žestokim artiljerijskim napadima ruskih snaga, prenosi agencija Rojters.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao da će sa isporukom dodatnih HIMARS-a, u Ukrajini biti ukupno 12 tih sistema.

"Ukrajina je sada uspešna u gađanju ruskih položaja, dublje iza linija fronta i remećenju ruske sposobnosti da vodi artiljerijske operacije", rekao je zvaničnik koji se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman.

Takođe je dodao da je poznata lokacija svih HIMARS-a koji su poslati Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane je ranije ove nedelje saopštilo da je uništilo dva ta sistema i skladište za municiju u istočnoj Ukrajini.

Sjedinjene Države su počele da šalju precizne raketne sisteme Ukrajini prošlog meseca nakon što su dobile uveravanja Kijeva da ih neće koristiti za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Ukrajina nije koristila sisteme HIMARS za gađanje meta van Ukrajine, rekao je američki zvaničnik.

Najnoviji paket vojne pomoći obuhvata i precizniju municiju za artiljerijske sisteme hovicer, koja je dostupna američkoj vojsci, ali nije slata Kijevu.

U ruskom ratu u Ukrajini poginule su hiljade ljudi, a milioni su raseljeni.

Dok SAD i njihovi saveznici šalju Ukrajini naprednije oružje, Vašington sa Kijevom razgovara o opasnosti eskalacije ako napadne ciljeve na ruskoj teritoriji, kazali su za Rojters američki i diplomatski zvaničnici.

SAD su ukupno izdvojile oko 7,3 mililarde pomoći Ukrajini od početka ruske invazije.

XS
SM
MD
LG