Linkovi

SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 odsto zemalja


ARHIVA - Aerodrom u Solt Lejk Sitiju u Juti (Foto: AP /Rick Bowmer)
ARHIVA - Aerodrom u Solt Lejk Sitiju u Juti (Foto: AP /Rick Bowmer)

Američki Stejt department najavio je da će preporučiti građanima da ne putuju u oko 80 odsto zemalja širom svijeta zbog pandemije koronavirusa koja, kako je saopšteno, predstavlja "opasnost bez presedana" po putnike.

Na vebsajtu Stejt departmenta već je u utorak značajno povećan broj zemalja za koje je izdato upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa - da se ne putuje. Na taj nivo je između ostalog podignuta i Srbija za koju se do sada građanima savetovalo da preispitaju putovanje.

Na najvišem nivou su prethodno bile 34 od 200 zemalja - uključujući Crnu Goru, Kosovo, Brazil, Argentinu, Rusiju, Keniju, Čad, Haiti, Tanzaniju i Mozambik - a od utorka ih je više od 110.

Stejt department je saopštio da najnoviji potez ne znači preispitivanje aktuelne zdravstvene situacije u nekim zemljama, već da više "odražava izmjenu u sistemu izdavanja preporuka za putovanje, kako bi se više uzele u obzir postojeće epidemiološke procene Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)".

Preporuke za putovanje, koje izdaje Stejt department, obuhvataju četiri nivoa - na prvom nivou su zemlje gdje se Amerikancima savjetuje da preduzimaju uobičajene mjere predostrožnosti, a na četvrtom su države gdje se ne preporučuje putovanje.

Većina Amerikanaca već nije u mogućnost da putuje u veći deo Evrope zbog ograničenja uvedenih da bi se suzbila pandemija. Vašington je zabranio dolazak gotovo svih putnika koji nisu američki državljani, a koji su nedavno boravili u većem delu Evrope, Kini, Brazilu, Iranu i Južnoafričkoj Republici.

Bela kuća nije saopštila kada bi mogla da ublaži te restrikcije. CDC je ranije ovog meseca saopštio da građani koji su u potpunosti vakcinisani protiv Kovida 19 mogu da bezbedno putuju u SAD "uz nizak rizik", ali je direktorka Rošel Volenski ipak pozvala Amerikance da ostanu kući, zbog velikog broja zaraženih širom zemlje.

"Znamo da naglo raste broj slučajeva. Ne preporučujemo putovanja u ovom trenutku, naročito ne za pojedince koji nisu vakcinisani", rekla je Volenski 2. aprila.

XS
SM
MD
LG