Linkovi

Porodice boraca iz Azovstala mole za njihovo spasavanje


Jedan od pripadnika bataljona Azov, koji je povređen, dobija medicinsku pomoć u čeličani Azovstal u Marijupolju, 10. maj 2022.
Jedan od pripadnika bataljona Azov, koji je povređen, dobija medicinsku pomoć u čeličani Azovstal u Marijupolju, 10. maj 2022.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je u petak da su pregovori sa Rusijom o evakuaciji ukrajinskih boraca iz opkoljene čeličane Azovstal "veoma teški", ali nije iznela detalje.

"Rezultat se možda neće svima svideti, ali cilj je da evakuišemo naše momke. Sve. Žive. Uz božju volju, spasićemo ih sve", navela je Vereščuk.

Porodice i prijatelji ukrajinskih boraca koji se i dalje nalaze u čeličani Azovstal u Marijupolju, pozvali su da se ponovo pokuša sa njihovim spasavanjem, posle objave Kijeva da su u toku novi pregovori sa Moskvom o spasavanju teško ranjenih vojnika.

Ruske snage bombardovale su čeličanu koja je poslednje uporište ukrajinskih snaga, u gradu koji je Rusija totalno opkolila.

Iz čeličane je ranije evakuisano nekoliko stotina civila, ali nema dogovora o vojnicima - od kojih su neki i ranjeni.

„Započeli smo novu rundu pregovora oko planiranja operacije. I počećemo sa onima koji su teško ranjeni“, rekla je ranije Irina Vereščuk.

Dodala je da ukrajinske vlasti sarađuju sa Crvenim krstom i UN, koji su pomogli u ranijim evakuacijama.

„Želimo da se potpiše dokument o tome kako će se izvesti evakuacija iz Azovstala“, rekla je Vereščuk i napomenula da se Turska pojavljuje kao posrednik u tim pregovorima.

Demonstranti, uglavnom žene, protestovali su u centru Kijeva i nosili transparente na kojima su tražili da se spasu borci iz Azovstala.

„Želim da se svi branioci koji su tamo vrate kući kako bi mogli da nastave normalan život sa svojom decom i porodicama", rekla je Marija Zimareva, čiji je rođak jedan od boraca bataljona Azov.

Ljudi koji su se skrivali u čeličani umirali su od rana koje su se inače mogle lečiti, rekla je Tetjana Pogorlova.

„Niko ne pokušava da ih spase. Ne možemo ništa da uradimo osim da se okupljamo na ovakvim demonstracijama i postavljamo zahteve našim vlastima".

XS
SM
MD
LG