Linkovi

Zelenski veruje u diplomatsko okončanje rata, Rusija preuzela Marijupolj


Stanovnici Marijupolja prolaze pored stambene zgrade razorene u ruskom bombardovanju
Stanovnici Marijupolja prolaze pored stambene zgrade razorene u ruskom bombardovanju

KIJEV -Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će rat u Ukrajini biti završen dipomatskim dogovorom.

"Pobeda će biti teška, krvava, ali će se borba okončati diplomatski. Ima stvari koje ne možemo da okončamo osim ako sednemo za pregovarački sto", kazao je Zelenski u obraćanju naciji.

Takođe je istakao da Kijev radi na tome da povrati borce koji su se predali u čeličani Azovstal u Marijupolju, koji je mesecima pod ruskom opsadom.

"Sve će zavisiti od UN, Crvenog krsta i Ruske Federacije, da li će borci biti bezbedni i dočekati razmenu u nekom obliku", rekao je Zelenski i dodao da ukrajinske obaveštajne službe pripremaju teren za "razgovor i razmenu ratnih zarobljenika".

Rusija, međutim, nije saopštila šta će biti sa borcima iz Marijupolja koji su se predali.

Ukrajinski borci koji su bili u čeličani Azovstal prevezeni su autobusima na teritorije koje kontrolišu ruske snage
Ukrajinski borci koji su bili u čeličani Azovstal prevezeni su autobusima na teritorije koje kontrolišu ruske snage

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu ujutru da se predala i poslednja grupa ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju, čime je okončana višemesečna opsada grada koji je potpuno u ruševinama.

"Teritorija kompleksa čeličane Azovstal... potpuno je oslobođena“, navodi se u saopštenju ministarstva. Rečeno je i da se predala 531 osoba.

Na video snimku ruskog Ministarstva odbrane, koji navodno prikazuje predaju, vidi se niz nenaoružanih muškaraca koji prilaze ruskim vojnicima ispred fabrike i daju svoja imena. Rusi su zatim pažljivo pretresali svakog čoveka i njihovu imovinu, a činilo se i da su tražili od branilaca da pokažu svoje tetovaže.

Moskva bataljon Azov naziva „nacistima“.

Jedinica, formirana 2014. kao milicija za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, poriče da je nacistička, što tvrdi i Kijev.

„Podzemni objekti fabrike u kojima su se krili militanti, došli su pod potpunu kontrolu ruskih oružanih snaga“, navodi se u saopštenju i dodaje da se u proteklih nekoliko dana predalo ukupno 2.439 branilaca.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je predsedniku Vladimiru Putinu da su i Mariupolj i čeličana potpuno oslobođeni, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je u ponedeljak naredila borcima da se predaju, a predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je prioritetno bilo spasiti živote. Kijev branioce naziva herojima.

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da će se o odbrani fabrike u narednim godinama učiti u vojnim školama.

"Oni nisu imali čistu vodu, imali su hrane za jedan obrok dnevno, i praktično nikakve medicinske potrepštine...Da li razumete šta je amputirati ud bez anestezije? Ono što vidite u holivudskim horor filmovima nije ništa u poređenju sa onim što su videli i podneli branioci Azovstala“, rekao je on ukrajinskoj televiziji.

XS
SM
MD
LG